Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uhapšena trojica

Krvavi napad na paradi pobjednika Super Bowla: Jedna osoba poginula, 21 ranjena

super bowl pucnjava
Foto: Screenshot/ X

Među ranjenima je i devetoro djece

Jedna osoba je poginula, a 21 je ranjena u napadu u Missouriju na kraju pobjedničke parade Kansas City Chiefsa, koji su osvojili ovogodišnji Super Bowl. Osmoro ljudi je zadobilo povrede opasne po život, a sedmoro ih je teško povrijeđeno te bi njihove povrede također mogle biti opasne po život, rekli su dužnosnici.

Među ranjenima je i devetoro djece, ali očekuje se da će se svi oporaviti. Policija je saopćila kako je uhapsila trojicu osumnjičenih za povezanost s pucnjavom.

Hici su ispaljeni zapadno od Union Stationa, željezničke stanice u centru Kansas Cityja, gdje je parada završila oko 14 sati po lokalnom vremenu. Na licu mjesta bile su hiljade ljudi.

Igrači bili na pozornici kad su odjeknuli hici

Lokalni izvještaji kažu da su igrači Kansas City Chiefsa još bili na pozornici kada su odjeknuli prvi hici. Pucnjava je natjerala publiku, uključujući gradonačelnika i članove njegove porodice, da pobjegnu u zaklon.

Šef policije Kansas Cityja Stacey Graves rekao je da su policajci odmah reagirali i brzo otvorili istragu. U akciju su krenuli i vatrogasci koji su pružili pomoć povrijeđenima.

Više od 800 policajaca već je bilo na mjestu događaja kako bi pratili paradu, rekli su dužnosnici.

Na press-konferenciji održanoj nakon napada policijski načelnik Graves je rekao da su ukupno 22 osobe pogođene hicima, od kojih je jedna mrtva, te da su tri osobe uhapšene.

Ubijena DJ-ica, majka dvoje djece

Lokalna radiostanica objavila je da je jedna od njihovih DJ-ica Lisa Lopez ubijena u pucnjavi. Lopez je bila majka dvoje djece. Preživjele žrtve prevezene su u tri lokalne bolnice, rekli su zvaničnici, a ustrijeljeni koji su bili u neposrednoj životnoj opasnosti prebačeni su u bolnicu unutar deset minuta od pucnjave.

Devetero djece u dobi od šest do 15 godina s prostrijelnim ranama nalazi se na liječenju u Children's Mercy Hospital, rekla je glavna medicinska sestra Stephanie Meyer. “Jedina riječ koju bih upotrijebila da opišem ono što smo vidjeli i kako su se osjećali kad su nam došli je strah”, dodala je.

Lokalne bolnice saopćile su da također liječe ljude koji nisu upucani, ali su pretrpjeli druge povrede u stampedu koji je uslijedio nakon pucnjave. Gradske vlasti nisu objavile imena nijedne žrtve. Također nisu podijelili nikakve informacije o uhapšenim osumnjičenicima, uključujući i potencijalni motiv.

Navijači savladali napadača

Američka TV kuća KTLA objavila je snimak koji prikazuje kako se u stampedu koji je nastao nakon pucnjave nekoliko navijača bacilo na jednog od osumnjičenih napadača te su ga kontrolisali dok nije došla policija.

Policijski izvor: Nije terorizam

Izvor iz policije rekao je za CBS News da je pucnjava, po svemu sudeći, bila rezultat svađe koja je prerasla u nasilje. Izvor je rekao da nije riječ o terorizmu. Policija je rekla da istražuje motiv i prikuplja fizičke kao i digitalne dokaze. Zamolili su sve svjedoke ili pojedince koji imaju informacije da kontaktiraju policiju.

Pucnjava je izbila dok je grad slavio drugu uzastopnu pobjedu Kansas City Chiefsa u Super Bowlu, najvažnijoj utakmici američkog nogometa. Gradonačelnik Kansas Cityja Quinton Lucas rekao je da je bio u Union Stationu kada su on i ostali čuli zvuk pucnjave. On i članovi njegove porodice počeli su trčati.

“Izašli smo danas kao i svi u Kansas Cityju koji su htjeli proslaviti”, rekao je Lucas na konferenciji za novinare pa dodao: “Bio sam tamo sa svojom ženom, bio sam tamo sa svojom majkom. Nikada ne bih pomislio da ćemo mi, zajedno s igračima Chiefsa, zajedno s navijačima, stotine hiljada ljudi, danas biti prisiljeni bježati kako bismo se spasili.”

Saopćenjem za javnost oglasili su se i Kansas City Chiefs, poručivši da su “istinski ožalošćeni” nasiljem na pobjedničkoj paradi. Dodaju da su igrači, treneri i osoblje – kao i njihove porodice – evidentirani i sigurni.

Kelce: Srce mi je slomljeno

Travis Kelce, zvijezda tima čija je veza s Taylor Swift postala kulturološki fenomen, napisao je na društvenim mrežama da mu je “srce slomljeno zbog tragedije koja se dogodila”. Marquez Valdes-Scantling, igrač Chiefsa, također se oglasio na društvenim mrežama nakon tragedije. Rekao je da želi stupiti u kontakt s mladim žrtvama pucnjave.

“Želim biti siguran da su dobro”, rekao je Valdes-Scantling. “Ali volio bih im pomoći na bilo koji način i nabaviti im stvari koje bi im pomogle pri oporavku.”

Javio se i Biden, traži zabranu jurišnog oružja

Gradonačelnik je istaknuo da grad ima sigurnosne mjere te treba potaknuti javnost na duboko razmišljanje o budućnosti. Uprkos stotinama prisutnih policajaca, rekao je, ovaj se incident ipak dogodio zbog prisutnosti osoba loših namjera koje su imale oružje.

U izjavi se američki predsjednik Joe Biden osvrnuo i na problem oružanog nasilja u zemlji. “Današnji događaji trebali bi nas dirnuti, šokirati, posramiti nas i potaknuti u akciju”, rekao je, pozivajući na reformu zakona oružja kojoj bi cilj bio zabraniti jurišno oružje u SAD-u.