Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pucnjava u chicagu

Krvavi napad planirao sedmicama, legalno kupio više komada vatrenog oružja

Sarajevo: Stariji od 65 godina još danas do podneva mogu se slobodno kretati gradom
10.04.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Danas u 12 sati istice rok do kojeg se stariji od 65 godina mogu kretati.rPhoto: Armin Durgut/PIXSELL

Državni tužitelj okruga Lake, Eric Rinehart, rekao je da će osumnjičeni, bude li osuđen za optužbe za ubistvo prvog stepena, dobiti doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja

Muškarac optužen u utorak po sedam tačaka optužnice za ubistvo nakon što je ispalio više od 70 metaka na paradi povodom Dana nezavisnosti u predgrađu Chicaga, legalno je kupio pet komada vatrenog oružja, uključujući i pušku velike snage korištenu u pucnjavi, uprkos tome što je policija pozvana u njegovu kuću dva puta u 2019. zbog prijetnji nasiljem i samoubistvom.

Državni tužitelj okruga Lake, Eric Rinehart, rekao je da će osumnjičeni, bude li osuđen za optužbe za ubistvo prvog stepena, dobiti doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

Glasnogovornik Radne grupe za teške zločine okruga Lake rekao je da je osumnjičeni, koji je uhapšen u ponedjeljak navečer, koristio pušku “sličnu poluautomatskoj puški klase AR-15” da ispali više od 70 metaka s vrha poslovne zgrade na ljude koji su se okupili na paradi u Highland Parku, predgrađu Chicaga.

Na mjestu pucnjave na paradi u Chicagu ubijeno je šestero osoba, a sedma žrtva umrla je od povreda u utorak. Više od trideset drugih ljudi ranjeno je u napadu, za koji je glasnogovornik radne grupe Christopher Covelli rekao da je osumnjičeni planirao nekoliko sedmica prije.

Napad se dogodio manje od tri godine nakon što je policija na poziv člana porodice otišla u kuću osumnjičenog koji je rekao da prijeti “da će sve pobiti”. Covelli je rekao da je policija tada zaplijenila 16 noževa, bodež i mač, ali je rekao da nije bilo znakova da je imao oružje u to vrijeme, u septembru 2019.

Policija je u aprilu 2019. također reagovala na prijavljeni pokušaj samoubistva od strane osumnjičenog, rekao je Covelli.

Osumnjičeni je legalno kupio pušku korištenu u napadu u Illinoisu u posljednjih godinu dana, rekao je Covelli. Sveukupno je kupio pet komada vatrenog oružja, koje su policajci pronašli u kući njegovog oca.

Državna policija Illinoisa, koja izdaje dozvole za posjedovanje oružja, rekla je da je napadač podnio zahtjev za dozvolu u decembru 2019., kada je imao 19 godina. Njegov je otac platio zahtjev za dozvolu.

U to vrijeme “nije bilo dovoljno osnova za utvrđivanje jasne i prisutne opasnosti” i odbijanje zahtjeva, rekla je državna policija u saopćenju.

Istražitelji koji su ispitali osumnjičenog i pregledali njegove objave na društvenim mrežama nisu utvrdili motiv niti pronašli bilo kakve naznake da je ciljao žrtve prema rasi, vjeri ili nekoj drugoj osnovi, rekao je Covelli.