Globus

Rio de Janeiro

Krvavi obračun policije i bandi u Brazilu: Najmanje 25 poginulih, među njima i inspektor

06/05/2021

Rio de Janeiro je jedna od država u Brazilu s najvećom stopom nasilja te su ogromna područja su pod kontrolom kriminalaca

Prema informacijama lokalnih medija, u krvavom obračunu u Riu de Janeiru ubijeno je najmanje 25 ljudi, među kojima je i policajac.

Do obračuna je došlo tokom policijske akcije na području favele Jacarezinho.

Policija je pokrenula akciju nakon što je zaprimila informacije da trgovci drogom vrbuju djecu za svoju bandu, piše BBC.

U pucnjavi je pogođeno dvoje putnika metroa, ali su preživjeli.

Ubijen policajac

Policija je potvrdila da je poginuo inspektor Andre Leonardo de Mello Frias. Prema lokalnim medijima, policijska akcija je bila pokrenuta protiv bande koja se bavila trgovinom drogom, pljačkom, ubistvima i otmicama.

Rio de Janeiro je jedna od država u Brazilu s najvećom stopom nasilja te su ogromna područja su pod kontrolom kriminalaca.

Policija u Brazilu često je kritizirana zbog pretjerane uporabe sile tijekom protukriminalnih operacija u većim gradovima.

Kritika policije

Sud je prošloga juna ograničio provedbu policijskih akcija u siromašnim kvartovima Rija tokom pandemije, osim ako se ne radi o ključnim operacijama.

Sociolog Ignacio Cano sa Sveučilišta Rio smatra da se ovoga puta nije radilo o opravdanoj akciji.

“Govoriti da trgovci drogom vrbuju djecu i tinejdžere gotovo je smiješno jer svi znaju da ove bande imaju maloljetnike koji za njih rade. Kada kažete da ćete napraviti veliku akciju jer ste otkrili da trgovci ljudima vrbuju djecu, to znači da se šalite”, kazao je Ignacio.

“Ne možemo ovdje nastaviti živjeti”

Stanovnici Jacarezinhoa počeli su na društvenim mrežama objavljivati snimke događaja.

Jedan stanovnik objavio je fotografiju poda prekrivenog krvlju i rekao da su dvije osobe umrle u njegovoj kući dok je policija progonila kriminalce. Muškarac, koji je htio ostati anoniman, rekao je da se pokušati odseliti s tog dijela grada što je prije moguće.

“Pokušavamo prodati kuću što je brže moguće, ne možemo nastaviti živjeti ovdje”, rekao je, a prenosi Yahoo News.

Ostali stanovnici kazali su da su im policajci oduzeli telefone, optužujući ih da su upozorili članove bande na prepad.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.