Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sukobi u Pojasu Gaze, trojica Palestinaca ubijena hicima u glavu

palestina (1)

Na stotine palestinskih demonstranata u petak su probili istočnu granicu između Pojasa Gaze i Izraela.

Palestinski mladići su probili granicu dok su izraelske snage uzvratile žestokom pucnjavom.

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da su tri osobe poginule, i to svi hicima u glavu.

Podsjetimo, u petak ujutro je počelo okupljanje Palestinaca na masovnim demonstracijama pod nazivom “Veliki marš za povratak” na granici Pojasa Gaze i Izraela.

Unatoč izraelskim prijetnjama, Palestinci nastavljaju s mirnim demonstracijama kojim žele ukazati na probleme s kojima se suočavaju. Palestinci će džuma-namaz (molitva muslimana petkom) klanjati u blizini granice, nakon čega će početi masovne demonstracije.

Hiljade Palestinaca na granici Gaze peti petak zaredom mirno protestiraju i obilježavaju Dan zemlje kako bi se prisjetili 30. marta 1976. godine kada je Izrael od njih oduzeo na hiljade hektara zemljišta.

Tokom protesta do sada je poginulo 39 Palestinaca, a ranjeno više od 3.500. Planirano je da protesti budu nastavljeni do sredine maja.

Dan zemlje se obilježava u Palestini od 1976. godine i to je, na neki način, simbol otpora Palestinaca kako bi dobili nazad svoju zemlju, a ujedno i ukazali na odgovornost međunarodne zajednice za zaštitu prava palestinskog naroda, osnivanje nezavisne države Palestine i povratak palestinskih izbjeglica u domovinu.