Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nakon prijetnji sankcijama

Kuba negirala tvrdnje Trumpa: Nemamo vojsku u Venecueli

Carlos Fernandez de Cossio (1)

“Ako kubanski vojnici i neregularne jedinice odmah ne obustave vojne i druge operacije čija je svrha razaranje Venezuele, Kubi će biti uveden puni i kompletni embargo i najviši nivo sankcija”

Kuba je negirala navode Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da se u Venecuelni nalaze jedinice kubanske vojske, prenosi Anadolu Agency (AA).

Kubanski šef za odnose s SAD-om Carlos Fernandez de Cossio izjavio je za agenciju Associated Press kako su netačni navodi američke administracije o tome da se u Venecueli nalazi više od 20.000 kubanskih vojnika i obavještajaca.

Cossio je rekao kako se u Venecueli nalazi oko 20.000 državljana Kube, ali kako je riječ o zdravstvenim radnicima.

“Tamo nemamo vojske. Kuba ne učestvuje u vojnim ili sigurnosnim operacijama u Venecueli”, kazao je Cossio.

I pored činjenice što tamo nema kubanskih vojnika, Cossio je podvukao kako Kuba i Venecuela imaju legitimno pravo na jačanje vojne i obavještajne saradnje.

“Amerikanci imaju 600-700 vojnih baza u zemljama širom svijeta, sa oko 800.000 vojnika. U tom smislu, u našem regionu je na tom planu moguća saradnja bilo kojih zemalja. Mi je i imamo s brojnim zemljama i to je legitimno pravo, i Kube i Veneucele”, kazao je Cossio.

“Ako kubanski vojnici i neregularne jedinice odmah ne obustave vojne i druge operacije čija je svrha razaranje Venezuele, Kubi će biti uveden puni i kompletni embargo i najviši nivo sankcija”, napisao je ranije američki predsjednik Donald Trump na Twitteru.

Inače, venecuelanski opozicioni lider Juan Guaido je, u utorak, objavio video poruku, na kojoj je sa određenim kontingentom uniformisanih ljudi i oklopnih vozila, u kojoj poziva na pobunu kako bi se okončala Madurova “uzurpacija“, te je pozvao na masovne demonstracije protiv predsjednika.

On je naglasio da je to početak završne faze napora da se svrgne Maduro, poznate kao akcija Liberty (sloboda).

Vlada Venecuele je, pak, saopštila da je pokrenula akciju suzbijanja pokušaja vojnog udara iza kojeg stoje Guaido i manja grupa “državnih izdajnika“. Predsjednik Maduro pozvao je narod na ulicu kako bi štitili domovinu i ustavni poredak.