Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kupio sam cigarete i krenuo u zatvor, ali mi nisu dali ući

Radoljub Ristic

Radoljub Ristić (28) iz Kuršumlije krenuo je u KPZ u Prokuplju u Srbiji na izdržavanje kazne od 20 dana zatvora zbog saobraćajnog prekršaja, ali su ga vratili s kapije jer mu je oštećena lična karta. Ristić već danima uzalud pokušava da dokaže identitet kako bi ipak otišao u zatvor.

Radoljub kaže za Kurir da je nedavno vozio automobil iako nema dozvolu i da ga je zaustavila policija.

Nemam pasoš

– Kazna je 20.000 dinara, ali sam sudiji za prekršaje rekao da nemam da je platim, pa sam osuđen na 20 dana zatvora. Dobio sam poziv da se javim 23. marta u KPZ u Prokuplju. Kupio sam cigarete, čokoladice i sokove i došao na kapiju zatvora. Tražili su mi ličnu kartu i rekli da nije ispravna jer je oštećena – priča Ristić i dodaje: “Rekli su da onda ne mogu da uđem, jer moram da dokažem ko sam. Ponudio sam im vojnu knjižicu, ali je nisu prihvatili. Nemam pasoš, a ni vozačku. Kako sam sve pare potrošio da se opremim za zatvor, kući sam se vratio auto-stopom”.

Ristić kaže da uporno pokušava da ode u zatvor, ali bezuspješno.

– Pitao sam da li mogu da podnesem zahtjev za novu ličnu kartu i tu potvrdu da im odnesem, ali su rekli da ne može. Zatim sam otišao u policijsku stanicu u Kuršumliji da mi očitaju ličnu kartu. Tamo su mi rekli da to ne mogu da urade sve dok ne napravim novi prekršaj – priča Radoljub.

On objašnjava da je cijeli dan pokušavao da napravi neki prekršaj, kako bi ga priveli.

– Prelazio sam ulicu van pješačkog, svađao sam se s policajcima, ali bez uspjeha. Totalno su me ignorirali. Neću da dođu po mene kao da sam kriminalac kad dobiju nalog. To je sramota, ali me u zatvor i dalje ne primaju – kaže očajni mladić.

Uporan da robija

– Rekli su mi: “Ko zna ko si ti, moraš da imaš dokument sa slikom, inače može bilo ko da dođe i u ime drugog odleži kaznu”. Svašta, pa nisam ja lud da kucam na zatvorska vrata za drugog – razočaran je Ristić. Ipak, on se nada da će naći rješenje i da neće doći do toga da ga privode zbog neodazivanja na poziv.

U Okružnom zatvoru u Prokuplju kratko su kazali rečeno da on mora da ima dokument kojim može da se identifikuje.