Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurdi iz Sirije saopćili da će poštovati primirje

ypg

Kurdske snage iz Sirije su saopćile u četvrtak da će poštovati sporazum o primirju koji treba stupiti na snagu u subotu, ali da zadržavaju pravo da “odgovore” u slučaju napada.

– Mi, Jedinice za zaštitu kurdskog naroda (YPG), pridajemo veliki značaj procesu prekida neprijateljstava koje su saopćile Sjedinjene Američke Države i Rusija i mi ćemo ga poštivati, zadržavajući pravo da odgovorimo (…) ako budemo napadnuti – navedeno je u saopćenju koje je u četvrtak objavio glasnogovornik YPG-a Redur Xelil na svojoj Facebook stranici.

– Naše snage će poštovati prekid neprijateljstava u slučaju primjene sporazuma, zadržavajući pravo na samoodbranu – navodi su u saopćenju Sirijske demokratske snage (FDS), koalicije koju predvodi YPG, ali jesastavljena i od arapskih boraca.

Od početka sukoba u Siriji, Kurdi su se držali po strani od režima kao pobunjenici da bi uspostavili lokalnu autonomnu administraciju na sjeveru zemlje.

Međutim s porastom moći grupe Islamska država (IS), koja je osvojila nekoliko teritorija u zaraćenoj zemlji, Kurdi su bili umiješani u nekoliko bitaka protiv džihadista.

Kurdi su također iskoristili poraz pobunjenika naspram režima Bašara el-Assada u sjevernom regionu Alepa i osvojili mjesta u zoni oko dvadesetak kilometara od turske granice.

Turska je ocijenila u četvrtak da sporazum o prekidu vatre “nije obavezujući” za nju, zadržavajući pravo da odgovori na svaki napad na njen teritorij od YPG-a koji ona smatra “terorističkom” organizacijom.

Turska artiljerija je bombardovala u nekoliko navrata položaje YPG-a, kao odgovor na pucnjavu ove milicije, objavila je novinska agencija AFP.