Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Kurti dao dozvolu da patrijarh SPC-a Porfirije uđe na Kosovo

albin-kurti

Podsjetimo, krajem decembra, Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je nije odbilo, ali je uslovilo, zahtjev za trodnevnu posjetu Kosovu, od 26. do 28. decembra, patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija

Premijer Kosova Albin Kurti pozitivno je odgovorio na zahtjev kosovskog ministra za povratak i zajednice Nenada Rašića da dozvoli patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju posjetu Kosovu.

Iz kabineta premijera je saopšteno da je danas u podne ministar Rašić zatražio od premijera Kurtija da patrijarhu Srpske pravoslavne crkve dozvoli ulazak na Kosovo, u okviru priprema za proslavu pravoslavnog Božića.

“Patrijarh Porfirije je najavio da će danas popodne doći na granični prelaz između Kosova i Srbije i da želi da uđe bez ličnog obezbjeđenja, iako nije podnio zahtjev za posjetu prema odredbama postojećeg sporazuma. Kurti je pozitivno odgovorio ministru Rašiću”, navedeno je u saopštenju.

Podsjetimo, krajem decembra, Ministarstvo inostranih poslova i dijaspore Kosova saopštilo je da je nije odbilo, ali je uslovilo, zahtjev za trodnevnu posjetu Kosovu, od 26. do 28. decembra, patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija.

Nakon razmatranja tog zahtjeva, tada je bilo odgovoreno da posjeta patrijarha Porfirija može biti odobrena tek nakon što Srpska pravoslavna crkva osudi, odnosno ogradi se od postavljanja barikada na sjeveru Kosova.