Kosovski premijer

Kurti kaže da je predložio mirovni sporazum kojeg je Srbija odbila bez čitanja

Albin_Kurti (1)

Nakon sastanka s predsjednikom Srbije, Kurti je naveo kako je dotaknuto i pitanje izjave ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o “srpskom svijetu”

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu kako nikada nije rekao da su Srbi genocidni narod, već da su takvi bili režimi u Srbiji, naglasivši kako je predložio mirovni sporazum koji Srbija nije prihvatila.

“Ovo nije prvi zločin i prvi genocid. Imamo dugu povijest gdje je Srbija kao država, ne Srbi, ja nikada ne kažem da su Srbi genocidan narod. Ja kažem da je Srbija kao država izvršila genocid, institucionalno vodstvo države Srbije jeste odgovorno za genocid”, kazao je Kurti u izjavi za medije, prenosi Beta.

Dodao je kako je predsjedniku Srbije poklonio tri knjige o zločinima Srbije prema Albancima, ali da je od njega na poklon dobio samo uvrede.

“Mi ćemo se pobrinuti da svi ostvaruju svoja prava. Kosovo je bilo pod međunarodnim protektoratom, pod UNMIK-om, Eulexom, sada pod Specijalnim sudom, i mi smo uvijek bili pod nadzorom međunarodne pravde, što nije bio slučaj sa Srbijom”, kazao je on.

Dodao je kako je protiv bilo kakvog nasilja na Kosovu, pogotovo prema manjinama.

“Oni koji žele podjelu, njima odgovaraju takvi akti”, kazao je Kurti.

Kosovski premijer je rekao kako je predložio mirovni sporazum koji nije prihvaćen od strane Srbije.

“Na početku sam predložio pisani sporazum od šest tačaka koji nije prihvaćen. Sporazum je odbijen prije nego što je pročitan. Za mene to dokazuje nespremnost za sporazum”, kazao je Kurti.

Nakon sastanka s predsjednikom Srbije, Kurti je naveo kako je dotaknuto i pitanje izjave ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina o “srpskom svijetu”.

“Nažalost, predsjednik Srbije se ne ograđuje od Vulina, (Ivice) Dačića, (Slobodana) Miloševića i bilo koga ko je bio na vlasti tokom 90-ih. Ovo je zaista žalosno. Činjenica je da imamo deset godina dijaloga u Bruxellesu, bez konačnog sporazuma zato što postoji taj problematični otpor suočavanju s prošlošću”, rekao je Kurti.

S druge strane, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je nakon sastanka kako “nije moglo ništa da se dogovori” te da ne želi prihvatiti kako je krivnja za današnji sastanak podjednaka jer je Srbija, kako kaže, prihvatila sve što je Europska unija ponudila, bez amandmana.