Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurtulmus najavio čišćenje sirijske Rakke od terorista ISIS-a

Kurtulmus

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus izjavio je danas u Ankari da bi njegova zemlja mogla učini određene korake u smjeru čišćenja sirijske Rakke od elemenata terorističke organizacije ISIS.

“Turska bi ukoliko dođe do dogovora sa međunarodnom koalicijom i ukoliko se situacija bude razvijala na način da omogući djelovanje, mogla učiniti korake u smjeru čišćenja Manbija, a posebno Rakke”, rekao je Kurtulmus na pauzi redovne sjednice Vlade Turske.

Kurtulmus je rekao kako je Rakka centar terorističke organizacije ISIS i da ukoliko u akciji oslobađanja bude rečeno da će mjesto ISIS-a zauzeti YPG/PYD, sirijski ogranak terorističke organizacije PKK, to predstavlja sigurnosnu prijetnju prvog stepena za Tursku.

Najavio je razgovore i sa predstavnicima međunarodne koalicije za borbu protiv ISIS-a, kako bi Rakka bila oslobođena od pripadnika terorističke organizacije ISIS, ali i da u tom procesu na mjesto ISIS-a ne bi došli pripadnici PYD-YPG-a.

Zamjenik turskog premijera Kurtulmus tokom pauze govorio je i o planiranim poljoprivrednim i industrijskim projektima u Turskoj.