Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurtulmus: Vanredno stanje u Turskoj će potrajati koliko bude potrebno

Numan Kurtulmus

Zamjenik premijera Turske Numan Kurtulmus je izjavio da će, zbog činjenice da se Turska suočava s terorističkim napadima, vanredno stanje u Turskoj potrajati koliko bude potrebno, javlja Anadolu Agency (AA).

U obraćanju novinarima u Ankari, prije sjednice Vlade, istakao je kako teroristički napad u Istanbulu, izveden u prvim minutama 2017. godine, nosi veoma važnu poruku.

Naglasio je da je napad na noćni klub bila reakcija terorističke organizacije na uspjeh koji je postignut ofanzivom “Štit Eufrata” na sjeveru Sirije.

“Godina 2016. je za Tursku i regiju bila teška godina. Terorističke organizacije su, koristeći istovremeno strateške saveznike, 2016. godine izvele veliki broj terorističkih napada usmjerenih protiv Turske. U momentima kada smo mislili da dolazi 2017. godina, da dolaze ljepši dani i da će Turska imati ljepšu godinu mira i sloge, oni su, nažalost, izveli podli napad kojim su poslali poruku da će i 2017. godina predstavljati glavobolju za Tursku. A mi njima poručujemo da ćemo im 2017. godine ući u njihove jazbine, gdje god da se oni skrivali”, rekao je Kurtulmus.

Na kraju je istakao da će Turska i 2017. godine nastaviti borbu protiv terorista, dodajući da će, kako je kazao, sigurno pobijediti u borbi protiv terorizma.

“Ne praveći razliku među terorističkim organizacija, mi ćemo, uz pomoć naroda i koristeći se svim raspoloživim nacionalnim kapacitetima, sve teroriste baciti na koljena”, kazao je Kurtulmus, dodajući da će Turska riješiti sve probleme s kojima se suočava u susjedstvu te nastaviti putem napretka kojim je kročila.