Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz na Kosovu poručio da nasilje nije rešenje

Sebastian Kurz Kosovo 1

Ministar inostranih poslova Austrije, Sebastian Kurz je izjavio da kosovska opozicija treba da odustane od nasilja, jer nasilje nije rešenje problema. Na konferenciji za novinare nakon bilateralnog susreta sa prvim zamenikom premijera Kosova, Hashimom Thacije, Kurz je uputio apel svima da odustanu od nasilja i da se opredele za demokratski dijalog.

“Nasilje definitivno nije rešenje i treba da se osudi. Opozicija treba na demokratski način da sarađuje s Vladom. Za nas je odlučujeće da se ono što je dogovoreno s Beogradom primeni. Dijalog između Beograda i Prištine nema alternative i jako je važan za region”, poručio je austrijski diplomata.

On je istakao da će Austrija, kao važan investitor na Kosovu, nastaviti da to bude i dalje, ali da je važno da se nastavi s ekonomski reformama, borbom protv korupcije i da se jača pravna država.

Govoreći o izbegličkoj krizi, ministar Kurz je rekao da je Austrija jasno odredila broj izbeglica koje može da primi. U tom kontekstu je saradnja sa regionom dobra, istakao je on, naglasivši važnu uloge Makedonije u tome.

Pomenuo je veliki broj ilegalnih migranata sa Kosova početkom prošle godine, koji je uspešno zaustavljen.

Sebastian Kurz Kosovo

“Nema šansi za ilegalnu migraciju u druge zemlje Evrope i ko pokuša da ilegalno ode s Kosova treba da računa da će za kratko vreme biti ponovo vraćen. Zahvaljujem se na dobroj saradnji po ovom pitanju. Vi ste uspeli da već u martu rešite to pitanje”, kazao je Kurz.

Prvi zamenik premijera Kosova i ministra inostranih poslova, Hashim Thaci je kazao da je Kosovo do sada priznalo 111 država, da je učlanjeno u mnoge međunarodne organizacije, da sprovodi neophodne reforme za evropsku perspektivu i da je na dobrom putu da sprovede sve sporazume postignute u Briselu kako bi došlo do potpune normalizacije odnosa države Kosovo i države Srbije.

“Posvetićemo posebnu pažnju unutrašnjem dijalogu na Kosovu, unutar političkog spektra, kako bismo kroz komunikaciju i saradnju uradili još više na državnoj agendi, evroatlanskoj agendi, otvaranju radnih mesta i socijalnog stanja”, kazao je Thaci.

U vezi izbegličke krize, Thaci je istakao da Kosovo nije uključeno, ali da će biti maksimalno solidarno u slučaju nekog kretanja u pravcu Kosova i da će istovremeno uvek biti koordinisano s EU i susednim zemljama, uzimajući u obzir i bezbedonosni faktor.

Ministra inostranih poslova Kosova, Sebastian Kurza, primio je i premijer Kosova, Isa Mustafa, a tokom boravka na Kosovu Kurz je posetio i Poljoprivrednu školu u Prištini.

Šef austrijske diplomatije će balkansku turneju završiti sutra, posetom Makedoniji, a pre Kosova posetio je i BiH, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju.