Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kurz: Ne prihvatamo nužnost nošenja marame

sebastian-kurz112

Ministar za integracije i vanjske poslove Republike Austrije Sebastian Kurz je istakao kako odbacuje vjersku odredbu koja se odnosi na pokrivanje punoljetnih muslimanki, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao ministar za integracije otvoreno kažem da ne prihvatamo, navodnu, nužnost nošenja marame. Otvoreno želim pitati Islamsku zajednicu Austrije: kako da se ovakva preporuke nalazi na vašoj internet stranici i stojite li iza toga?”, rekao je Kurz za austrijske medije.

Pojedini austrijski vladini zvaničnici kritikovali su preporuku islamskih čelnika u Austriji da, stupanjem u pubertet, muslimanke moraju nositi marame.

Inače, na internet stranici Islamske zajednice Austrije (IGGÖ) se nalazi tekst fetve (vjerska pravna odluka) u vezi s nošenjem marame odraslih muslimanki.

Glasnogovornica Socijaldemokratske stranke Austrije Maria Duzdar je izjavila kako je neprihvatljivo da na takav način ograničavaju slobodu žene.

“Ovakav stav je napad na slobodu žene i na pravo izbora. Ovako nešto odbacujem. Neprihvatljivo je da se ograničavaju slobode žena i djevojaka kao i to da muškarci odlučuju kako će one živjeti i oblačiti se”, rekla je Duzdar.

Predsjednik IGGÖ-a Ibrahim Olgun je za AA istakao da su austrijski mediji pogrešno protumačili cijeli slučaj, dodajući kako su zloupotrijebili odgovor na pitanje o tome kakvo mjesto zauzima marama u islamu.

“Naša dužnost ovdje je da informišemo muslimane o vjerskim pitanjima i da izdajemo fetve. Naša ustanova nudi odgovore na pitanja o vjerskim temama. Drugi nemaju pravo intervenirati kada je riječ o tome. U suprotnom slučaju, ne bi se moglo govoriti o slobodi religije u Austriji”, rekao je Olgun.

Apelovao je na medije i političke zvaničnike u Austriji da se ne miješaju u, kako je kazao, sam sadržaj vjerskih uvjerenja kao što se, kako je dodao, ni vjerski zvaničnici ne miješaju u politička pitanja.

Austrijska vlada je zabranila nošenje zara, koji u potpunosti pokriva lice ženama, u sudnicama, školama i drugim “javnim mjestima” i zabranila je ove godine policajkama, sutkinjama i javnim tužiteljicama da pokrivaju glavu maramom.