Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivši austrijski kancelar

Kurz potvrdio povlačenje: Sretan sam što ću više vremena provoditi sa suprugom i djetetom

sebastian kurz – anadolija

Kako je kazao, sa velikim entuzijazmom i radošću obavljao je svoje dužnosti

Bivši austrijski kancelar i predsjednik Austrijske narodne stranke Sebastian Kurz u četvrtak je potvrdio povlačenje iz politike, javlja Anadolu Agency (AA).

Ocijenio je da je posljednjih 10 godina bio uticajan u politici zemlje.

Zahvalio se svima koji su ga podržavali u njegovoj desetogodišnjoj političkoj karijeri, od generalnog sekretara do premijera.

Kako je kazao, sa velikim entuzijazmom i radošću obavljao je svoje dužnosti.

Kurz je rekao da su ga različiti događaji, a posebno optužbe na njegov račun u posljednjim mjesecima i sedmicama, obeshrabrile da se bavi ovim poslom.

Navodeći da mu odluka da napusti politiku nije bila laka, Kurz je još jednom negirao optužbe na svoj račun i ponovio uvjerenje da će te optužbe razjasniti sud.

“Zatražio sam sastanak izvršnog odbora stranke u ponedjeljak. Predat ću svoju poziciju predsjednika. Prepustit ću mjesto predsjednika vijeća stranke prethodnom predsjedniku Augustu Wogingeru”, rekao je Kurz.

Navodeći da je od danas počela nova era u njegovom životu, Kurz je dodao da je sretan što će više vremena provoditi sa suprugom i djetetom.

Ured tužioca pokrenuo je istragu protiv Kurza i njegovih bliskih saradnika zbog sumnje za korupciju i zloupotrebu položaja. Proces je doveo do krize vlasti.

Kurz je morao da podnese ostavku na mjesto premijera 9. oktobra.