Austrija

Kurz raspustio vladu i zatražio raspisivanje vanrednih izbora

kurt strache

Očekuje se da će opći izbori u Austriji biti održani najesen.

Austrijski premijer Sebastian Kurz izjavio je kako je koalicija s desničarskom Slobodarskom partijom (FPO) okončana, te kako će ova zemlja ići na prijevremene izbore, javlja Anadolu Agency (AA).

Kurz je organizovao konferenciju za novinare u Beču, na kojoj je potvrdio da je prihatio ostavku bivšeg zamjenika premijera i predsjednika FPO-a Heinza Christiana Strachea.

Premijer je kazao kako je s FPO-om formirana jedna uspješna koalicija, da se puno žrtvovao kako bi ona opstala, posebno kada je riječ o borbi protiv pojedinih rasističkih i ksenofobijskih slučajeva koje su uzrokovane od strane desničarske stranke.

Nakon što je jučer objavljen videozapisa o Stracheu, Kurz je kazao kako je došao u situaciju gdje mora kazati “Dosta je više”.

“FPO je nanio štetu imidžu Austrije i stvorio dojam da će funkcije koristiti na negativan način”, poručio je Kurz, te dodao:

“Tokom sastanka s predsjednikom rekao sam da je neophodno da se ide na prijevremene izbore, želim da se izbori održe u najkraćem mogućem roku”.

U njemačkim medijima jučer su objavljeni snimci iz ljeta 2017. godine na kojem Strache zajedno s potpredsjednikom stranke Johanom Gudenusom, bogatoj Ruskinji nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.
Na snimci on tvrdi da bi se neki državni tenderi mogli dati Rusiji u slučaju pomoći predizbornoj kampanji te stranke.

Očekuje se da će opći izbori u Austriji biti održani najesen.

Stracheov pad patosirao Dodika, dizanje će biti bolno i teško