Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Specijalni izaslanik eu

Lajčak najavio sljedeći sastanak o dijalogu Kosova i Srbije, poznato gdje će se održati

kurti vucic

Lajčak je kazao da se sastao sa zamjenikom premijera Sjeverne Makedonije Bojanom Maričićem te da je tokom tog sastanaka zahvalio na snažnoj podršci dijalogu koju pruža ta zemlja

Specijalni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak kazao je da će se sljedeći sastanak kosovskog premijera Albina Kurtija i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića održati u Ohridu, Sjeverna Makedonija u ožujku.

Lajčak je kazao da se sastao sa zamjenikom premijera Sjeverne Makedonije Bojanom Maričićem te da je tokom tog sastanaka zahvalio na snažnoj podršci dijalogu koju pruža ta zemlja.

“Imao sam odličan sastanak sa zamjenikom premijera Bojanom Maričićem. Zahvalan sam Sjevernoj Makedoniji na snažnoj podršci dijalogu i očekujem sljedeći sastanak o dijalogu u Ohridu kasnije ovog mjeseca”, napisao je Lajčak na svom Twitter profilu.

Premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski kazao je u utorak da je spreman biti domaćin sastanka srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija 18.ožujka u Ohridu, a pod pokroviteljstvom EU-a i SAD-a.

Čelnici Srbije i Kosova podržali su prijedlog EU-a za normalizaciju međusobnih odnosa i izrazili spremnost da počnu s njegovom provedbom, objavio je visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Aleksandar Vučić rekao je u utorak da sve dok je predsjednik Srbije neće potpisati ni formalno niti neformalno priznanje Kosova ni njegovo članstvo u UN-u, dodajući kako je to rekao svim europskim i svjetskim čelnicima i da svi to znaju.

Vučić se, poslije sastanka u Bruxellesu, našao na udaru desne opozicije koja traži njegovu ostavku, optužujući ga za izdaju Kosova, državnih i nacionalnih interesa, dok na drugoj strani dobva potporu koalicijskih partnera, stranačkih dužnosnika i provladinih medija.

Kosovski premijer Albin Kurti drži da bi Kosovo i Srbija mogli do kraja godine postići Sporazum o normalizaciji odnosa te da se to može postići obostranim priznanjem kao glavnom točkom.

No predstavnici kosovskih opozicijskih stranka izrazili su negodovanje zbog Sporazuma o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije jer, kako tvrde ne donosi međusobno priznanje, ali omogućava formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) na Kosovu.

Kurti je u srijedu rekao da nije odustao od međusobnog priznavanja te da se u idućim mjesecima očekuju teški sastanci i razgovori, ali da je otvoren za razgovore u Skupštini Kosova.