Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Specijalni izaslanik eu

Lajčak otkrio rokove za sporazum Kosova i Srbije: Ko ga odbije ne piše mu se dobro

FR8I2EMWQAI5695

Upitan šta se dešava ako jedna strana odbije prijedlog, kaže da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj

Specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak za dijalog Beograda i Prištine rekao je emisiji Rubikon na televiziji Klan Kosova da očekuje da Kosovo i Srbija prihvate plan i potpišu ga, te da očekuje da se „svi sastanu na kraju godine i konstatuju da je dobar posao urađen“.

On je, između ostalog, rekao da ne dolazi sa prijetnjama ili ultimatumima po ovom pitanju, jer je cilj normalizacija odnosa Prištine i Beograda, prenio je Klan Kosova.

„Sa strankama vodimo odvojene razgovore i kada ih okupimo očekujemo da prihvate plan, potpišu ga i sprovedu, naravno, tako da ćemo se pobrinuti da ono što bude potpisano bude i sprovedeno. Mi smo partneri, ne dolazimo sa prijetnjama ili ultimatumima, vjerujem da je to zaista ozbiljna grupa diplomata i imamo najbolju namjeru da kvalitet odnosa Kosova i Srbije zaista podignemo na viši nivo“, kazao je on.

Upitan šta se dešava ako jedna strana odbije prijedlog, kaže da će tada međunarodna zajednica smanjiti podršku toj strani, a povećati je drugoj.

Lajčak je objasnio kako će evropski prijedlog za ovaj proces funkcionisati i naveo da će EU imati poseban komitet za praćenje prijedloga nakon potpisivanja sporazuma između Kosova i Srbije.

„Tehnički, imaćemo posebno tijelo. Imamo mehanizam koji će obezbijediti da se ne desi da jedna strana uradi zadatak, a druga ne. Sve će nadgledati Evropska unija. Imaćemo poseban komitet, onda će EU biti redovno informisana i donositi odluke na osnovu ovih redovnih izvještaja”, pojasnio je on.

Podsjetimo, takozvana „velika petorka“ izaslanika SAD, EU, Njemačke Francuske i Italije, prošle sedmice je bila u Prištini i Beogradu i predstavila im francusko-njemački plan.

Kada je riječ o tome kada će biti potpisan evropski prijedlog za Kosovo i Srbiju, on je naglasio da SAD i EU neće usmjeriti pažnju na dijalogu sljedeće godine, i da bi volio da se ovo uradi što prije.

„Dakle, kao što ste rekli, trenutno imamo pravilo koje nam je potrebno i imamo najbolju saradnju. Sljedeće godine će EU biti zauzeta evropskim izborima, SAD predsjedničkim, a mi nećemo imati nivo iste pažnje. Mi smo na početku ove godine i hajde da se pobrinemo da kada se sastanemo na kraju godine možemo da kažemo da je posao urađen dobro“, rekao je Lajčak, prenosi Danas.