Specijalni predstavnik eu

Lajčak predao novi prijedlog za rješenje krize na sjeveru Kosova

Slova?ki ministar predložen za UN-ova izaslanika za Zapadnu Saharu
BRATISLAVA, SLOVAKIA - DECEMBER 5, 2019: OSCE Chairperson-in-Office, Slovakia's Foreign Minister Miroslav Lajcak during a greeting ceremony at the 26th Ministerial Council Meeting of the Organization for Security and Cooperation in Europe (OSCE MC) at the Incheba Expo convention and exhibition center. Alexander Shcherbak/TASS Photo via Newscom Newscom/PIXSELL

Lajčak je predao prijedlog glavnom kosovskom pregovaraču u dijalogu Besniku Bislimiju na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu

Specijalni predstavnik Europske unije (EU) za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak predao je kosovskim vlastima novi prijedlog Bruxellesa za rješenje krize na sjeveru Kosova i to uoči 21. novembra kada bi trebalo početi novčano kažnjavanje građana koji nisu zamijenili srpske registracijske tablice kosovskim.

Lajčak je predao prijedlog glavnom kosovskom pregovaraču u dijalogu Besniku Bislimiju na jučerašnjem sastanku u Bruxellesu.

“Iako nema mnogo detalja o tome što stoji u najnovijem prijedlogu, ne isključuje se mogućnost da jedan od mogućih elemenata bude odlaganje primjene izdavanja novčanih kazni na određeno vremensko razdoblje, doduše ‘ne nužno’ na 10 mjeseci”, prenosi Radio Slobodna Europa.

U slučaju da Priština potvrdno odgovori na posljednji prijedlog, očekuje se da specijalni predstavnik EU odmah otputuje za Beograd kako bi se formalizirala suglasnost strana o rešenju za nastalu krizu.

Lajčak je prije dva dana istaknuo da su trenutačne tenzije na relaciji Beograd-Priština “najozbiljnija kriza od 2013. godine” i upozorio da rešenje mora biti postignuto prije 21. studenoga.

EU je u više navrata tražila od Prištine da odustane od izdavanja ovih kazni te je tražila odlaganje primjene odluke o ukidanju srpskih registracijskih oznaka, a koje koriste Srbi na Kosovu.