Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

smirivanje tenzija

Lajčak zbog stanja na Kosovu putuje u Washington, evo šta je poručio

lajčak schmidt
Foto: Facebook
Miroslav Lajčak i Christian Schmidt

Naveo je da je obavijestio ambasadore NATO-a i EU o situaciji na sjeveru Kosova, ističući da je neophodno poduzeti korake ka smirivanju tenzija.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak objavio je da putuje u Washington na razgovore o situaciji na sjeveru Kosova.

– Ići ću u Washington na poziv američkih partnera. Intenzivno ćemo razgovarati o daljnjem putu i idućim koracima – napisao je Lajčak na svom profilu na Facebooku. Nije naveo detalje i termin planiranog sastanka u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obaviješten je i NATO

Podsjetio je da su tenzije između Srbije i Kosova, te situacija na sjeveru, bile teme razgovora na “Prespanskom forumu za dijalog”, koji je održan 15. juna u Sjevernoj Makedoniji.

Također, naveo je da je obavijestio ambasadore NATO-a i EU o situaciji na sjeveru Kosova. Istakao je da je neophodno poduzeti korake ka smirivanju tenzija.

– Tokom posjeta sjedištu NATO-a, susreo sam se i sa zamjenikom glavnog sekretara Mirceom Geoanom s kojim sam razgovarao o situaciji na sjeveru Kosova. Složili smo se da treba poduzeti hitne korake za deeskalaciju – napisao je Lajčak.

Greetings from this year's edition of the Prespa Forum Dialogue in 🇲🇰 North Macedonia. Despite the rainy weather, the…

Posted by Miroslav Lajčák on Sunday, June 18, 2023