Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

brexit

Lamberts: Evropski parlament čeka na odluku britanskog Donjeg doma

Philippe Lamberts (1)

Dodao je također da bi se sporazum o Brexitu mogao “protegnuti” i na novembar, iza aktuelnog roka za Britaniju da napusti EU, 31. oktobra

Uticajni ekspert za Brexit u Evropskom parlamentu izjavio je u ponedjeljak da bi se poslanici mogli sastati na vanrednoj plenarnoj sjednici naredne sedmice ukoliko to bude potrebno da se usvoji sporazum o Brexitu.

Evropski parlament čeka na usvajanje sporazuma o Brexitu u Donjem domu britanskog parlamenta, što bi se moglo desiti u narednim satima ili danima. Nakon toga bi EU brzo djelovala.

– Mogli bismo ratifikovati sporazum u narednoj sedmici, ako već to ne učinimo u ovoj – izjavio je poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu Philippe Lamberts.

Dodao je također da bi se sporazum o Brexitu mogao “protegnuti” i na novembar, iza aktuelnog roka za Britaniju da napusti EU, 31. oktobra.

Britanski premijer Boris Johnson već je zatražio produženje Brexita, čak i dok pokušava da izvede Britaniju iz EU do kraja mjeseca.

Lamberts je kazao da će Evropski parlament pokušati da bude maksimalno pragmatičan kako bi izbjegao situaciju da Britanija napusti blok bez sporazuma, prenosi Associated Press.