Lamiya Aji Basha bila je seksualna robinja monstruma ISIL-a

Lamiya Aji Bashar
Lamiya Aji Bashar

Lamiya Aji Bashar (18) uspjela da, iz petog pokušaja, pobjegne u martu iz zatočeništva pripadnika ISIL-a. Za AP je ispričala da je oteta sa bratom i sestrom 2014. godine i da je tokom tih godina bila “predavana” od vojnika do vojnika.

Tokom bjekstva, naletjela je na minu, koja je prilikom eksplozije ubila dvije devojke, stare osam i 20 godina. Nju je oslijepila na desno oko i ostavila ožiljke po cijelom licu.

Ipak, uprkos povredama koje je pretrpjela, kaže da se ne kaje.

– Čak i da sam izgubila oba oka, vrijedilo bi jer sam preživjela njihov pakao. Smatram sebe sretnicom – navela je Lamiya.

Fotografije robinja Islamske države do kojih je došao AP pokazuju kičasto obučene devojke, sa teškom šminkom kako zure u kameru. Sve su mlade i nijedna od njih nema više od 30 godina. Među robinjama je i Nazdar Murat, koja je imala samo 16 godina kada je oteta.

 Nazdar Murat

Nazdar Murat

Njena majka kaže da se samo jednom čula sa njom i da joj je ova rekla da se nalazi u Mosulu.

-Svaki put kada neko dođe odatle, pitam da li je možda čuo nešto o njoj. Neki su mi rekli da je počinila samoubistvo, ali ne znam da li da vjerujem u to – ispričala je majka.

Inače, borci takozvane Islamske države su poznati po tome da imaju seksualne robinje, a većina njih je iz jazidske zajednice. Strahote koje one proživljavaju po prvi put je na svjetlo dana iznijela organizacija “Aamnesty international” .

Tada je svjetska javnost saznala da ISIL jazidske devojke koristi kao seksualne robinje, a da mnoge od njih nisu imale više od 12 godina. Nakon što su se iživljavali nad njima, prodavali su ih kao bijelo roblje, i to po cijeni od 20 eura po djevojčici.

Silovanja, odvajanje od muških članova porodice koji su likvidirani na njihove oči, samo su neki od užasa koje su djevojčice, djevojke i žene iz jazidske zajednice pretrpjele od monstruma ISIL-a.

ISIL-ovci su nerijetko tražili i da “isprobaju” djevojku. Nakon nekoliko sati, djevojke bi se vraćale pretučene, raščupane, izgrebane i silovane. Mlade djevojke su odmah kupovane, dok su starije ostajale u zarobljeništvu, a tokom proteklih nekoliko mjeseci, one koje su uspjela da se izvuku iz kandži pripadnika ISIL-a, opisivale su strahote koje su preživjele.