Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Čelnik izraelske opozicije

Lapid poručio u Washingtonu da Izrael “neće rat s djecom Gaze”

Yair Lapid
Foto: Times of Israel
Yair Lapid

Izrael i Hamas u ponedjeljak su umanjili nadu u brzi napredak u pregovorima u Kairu nakon što su egipatski državni mediji javili o “značajnom napretku”

Čelnik izraelske opozicije Yair Lapid pozvao je u ponedjeljak na dogovor s Hamasom o oslobađanju talaca tokom posjete Sjedinjenim Državama, što je izrazilo rastuću frustraciju premijera Benjamina Netanyahua.

Govoreći nakon sastanka s državnim sekretarom Antonyjem Blinkenom, Lapid je kazao da će opozicija ponuditi privremenu podršku Netanyahuovoj žestoko desničarskoj vladi ako on odobri sporazum koji podržavaju Sjedinjene Države, Egipat i Katar kojim bi se oslobodili taoci i osiguralo primirje u šestomjesečnom ratu u Gazi.

-Dogovor o taocima je izvodiv. To je težak dogovor, to je dogovor koji nam se možda ne sviđa, ali je izvodiv i stoga ga treba sklopiti – izjavio je on novinarima ispred State Departmenta.

-Ti ljudi moraju da se vrate svojim porodicama – kszao je Lapid, bivši novinar koji je bio premijer 2022.

Izrael i Hamas u ponedjeljak su umanjili nadu u brzi napredak u pregovorima u Kairu nakon što su egipatski državni mediji javili o “značajnom napretku”.

Predsjednik Joe Biden poslao je šefa CIA-e Billa Burnsa na razgovore nakon što je javno pozvao Izrael da postigne dogovor.

Upozorenje Bidena

Biden je prošle sedmice upozorio da je budućnost američke podrške na kocki bez akcije u vezi s humanitarnim pitanjima nakon što je Izrael ubio sedam humanitarnih radnika u Gazi, gdje su Ujedinjene nacije upozorile na nadolazeću glad.

Lapid, koji je u prošlosti kritizirao Netanyahua zbog narušavanja dvostranačke američke podrške Izraelu, kazao je da bi i Izrael i Sjedinjene Države trebali biti zabrinuti za civile u Gazi.

-Moramo se pobrinuti da damo sve od sebe da ne povrijedimo narod Gaze. Nećemo rat sa djecom Gaze. Djeca ne bi trebala biti povrijeđena u ratovima odraslih – izjavio je Lapid.

-S druge strane, morate zapamtiti da se borimo protiv užasne terorističke organizacije koja ih koristi kao živi štit – kazao je on o Hamasu, čiji je napad 7. oktobra na Izrael pokrenuo rat.

Lapid je pozvao Izrael i Sjedinjene Države da ostanu “najbolji saveznici i najbolji prijatelji”, naglašavajući da “nikakvi aktuelni događaji i nikakva vlada” ne bi trebali promijeniti takav odnos.

Izrael je saopćio da je njegova vojska slučajno ubila humanitarne radnike, prenosi AFP.