Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruski ministar

Lavrov ponovo prijeti: Toj zemlji je suđeno da bude sljedeća žrtva

Sergej Lavrov
Foto: Armin Durgut/PIXSELL
Sergej Lavrov

“Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a”

Čini se da je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov zaprijetio još jednoj usred rata u Ukrajini, za koji Kremlj i dalje tvrdi da ga je izazvao Zapad.

Lavrov je jučer rekao da Moldavija, istočnoevropska zemlja i bivša sovjetska republika, dovodi sebe u opasnost u želji da se pridruži Evropskoj uniji. To je rekao tokom ministarske konferencije koju je održala Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OESS), najveća svjetska regionalna sigurnosna organizacija.

Lavrov o “šansi prije 20 godina”

U junu 2022. EU i države članice ponudile su nepokolebljivu podršku Moldaviji i dodijelile joj status kandidata. Podrška je ponovno potvrđena u martu ove godine, a EU i članice obećale su da će nastaviti pružati sigurnosnu i ekonomsku podršku Moldaviji na putu prema pristupanju.

– Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja rješavanja akutnih problema našeg kontinenta na temelju načela OESS-a – rekao je Lavrov.

– U to su vrijeme NATO i EU torpedirali dokument… Zapravo, Moldaviji je suđeno da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad.

Kozakov memorandum bio je plan iz 2003. godine, koji je predložila Rusija, a koji je pokušao riješiti odnose između Moldavije i Transnistrije, separatističke regije koja se odvojila od Moldavije 1990. godine. Memorandum je na kraju odbacio Vladimir Voronin, tadašnji predsjednik Moldavije.

Odgovor Moldavije

Ministarstvo vanjskih poslova Moldavije je odgovorilo Lavrovu i odbacilo njegove tvrdnje, nazivajući rusku invaziju na Ukrajinu “brutalnom” i rekavši da je Moldavija “osjetila cijeli arsenal pokušaja destabilizacije koje je Rusija pokrenula protiv nas”.

– Izjave Rusije, bilo današnje ili ranije, dio su niza neprijateljskih akcija koje Ruska Federacija pokušava provesti prema našoj zemlji u proteklih 30 godina – stoji u saopćenju.

– Srećom, sve ovo vrijeme partnerske države na Zapadu bile su uz nas i pomagale nam da uspješno prevladamo te prijetnje – dodaje se.

U saopćenju se dalje navodi:

– Uzimajući u obzir da je ministar Lavrov ipak stigao na sastanak OESS-a, nadamo se da će našu poruku – jasnu i oštru – razumjeti i on: Republika Moldavija ide, nepovratno, evropskim putem.