Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lavrov: Rusija će nastaviti saradnju sa SAD-om u Siriji

sergej-lavrov-foto-aleksandar-jovanovic-1449086625-796115

Nastavit ćemo saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama na području Sirije, spremni smo vratiti jednostrano suspendovani sporazum o zračnoj sigurnosti, poručio je danas u Moskvi ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon sastanka s američkim kolegom Rexom Tillersonom, javlja Anadolu Agency (AA).

Lavrov je govorio na konferenciji za novinare u Moskvi nakon sastanka s ministrom vanjskih poslova SAD-a Rexom Tillersonom, a istakao je kako je tokom današnjeg sastanka bilo govora o bilateralnim odnosima, kao o globalnim temama.

“Postoji mnogo problema koji su ostali iza bivše administracije SAD-a. Potrebno je uložiti napore za njihovo rješavanje. U slučaju da od strane SAD-a bude napravljen korak, mi smo poručili da smo spremni za to. Vidimo da postoje napori za narušavanje naše saradnje. No, historija je pokazala da kada dvije zemlje dobro sarađuju, cijeli svijet od toga ima koristi”, poručio je Lavrov.

Ruski ministar je poručio kako je njegova zemlja, i pored svih aktuelnih problema sa SAD-om, spremna na konstruktivnu saradnju na svakom nivou.

“Vrijeme koje smo odvojili za naše razgovore nije prošlo uzaludno, očekujemo i od SAD-a da napravi korake u tom smjeru”, kazao je Lavrov.

Dodao je kako je bilo govora i o napadu hemijskim oružjem na sirijski grad Idlib, te istakao kako se njegova zemlja zalaže za to da se napad hemijskim oružjem treba istražiti na sveobuhvatan način.

“Nikoga ne želimo kriviti, a ni štititi. Mi insistiramo na tome da se ovi događaji istraže na objektivan način. U tom smislu, smatramo da prijedlozi rezolucije VSUN-a kojima se krivi administracija iz Damaska neće biti efikasni”, istakao je Lavrov.

Dodao je kako će Rusija uputiti zahtjev Organizaciji za zabranu hemijskog oružja i UN-u da se provede detaljna istraga u Idlibu i bazi Shayrat, odakle su avioni poletljeli. Kako je kazao, “vidjeli smo da je i SAD spreman to podržati”.

Lavrov je istakao tvrdnju kako SAD nije iznio dovoljno dokaza u vezi s Idlibom. Na pitanje kakav će biti stav Rusije ako se dokaze da je Assad koristio hemijsko oružje, Lavrov je odgovorio: “Ne bavimo se nagađanjima.”

Ipak, Lavrov je naglasio kako će njegova zemlja nastaviti sarađivati sa SAD-om kada je u pitanju Sirija.

“Predsjednik Putin je rekao kada bude podvrđen SAD-ov cilj za borbu protiv terorizma, spremni smo vratiti se na sporazum o zračnoj sigurnosti. Borba protiv ISIS-a i drugih terorističkih organizacija i dalje je naš zajednicki cilj”, kazao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

I Tillerson se u svom obraćanju osvrnuo na napad hemijskim oružjem na Idlib, a poručio je kako napad na Idlibi nije jedini napad tog tipa.

“Napad Assadovog režima od prošle sedmice je samo posljednji u nizu. Prije toga su izvedeni napadi hlornom bombom i različitim hemijskim oružjem na 50 različitih mjesta”, rekao je Tillerson.

Kada je u pitanju situacija u Siriji, Tillerson je poručio:

“Obje zemlje (SAD i Rusija) vjeruju da Sirija treba biti cijelovita i stabilna. Ne želimo da ova zemlja postane sigurno mjesto za teroriste koji žele napasti naše zemlje.”

Tillerson je također kazao kako su trenutno odnosi SAD-a i Rusije na niskom nivou i da se trebaju dodatno razvijati.

“Postoji ozbiljan problem povjerenja između naših zemalja. Odnosi dviju svjetskih nuklearnih sila ne bi trebali biti ovakvi”, poručio je šef američke diplomatije Rex Tillerson.