Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Le Drian: Rusija ne gađa položaje ISIS-a

Jean-Yves Le Drian

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian, komentirajući ruske napade u Siriji, izjavio je kako Rusija u Siriji ne gađa položaje terorističke organizacije ISIS nego potpuno druge ciljeve, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Položaji na koje je Rusija izvela napade na teritoriji Sirije u 80 do 90 posto slučajeva nisu položaji ISIS-a. Meta Rusije nije ISIS, njihov prioritet je sigurnost Bashara Al-Asada”, poručio je Le Drian u izjavi za francusku radio stanicu Europe1.

Le Drian je potvrdio da su francuski avioni po drugi put izveli napad na položaje ISIS-a, prilikom kojih je u potpunosti uništen ISIS-ov kamp za obuku, koji se nalazi u istočnom sirijskom gradu Rakki.

Prema njegovim riječima, akcije francuskih zračnih snaga na području grada Rakke će biti nastavljane, s obzirom na to da se u ovom dijelu zemlje nalaze brojni kampovi za obuku stranih vojnika.

Naglasio je kako se u ovim kampovima obučavaju strani ratnici kojima nije cilj samo boriti se u redovima ISIS-a, već i organizovati terorističke napade po povratku u Evropu.