Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Le Drian: Snage ISIL-a se povlače sa položaja u Iraku

le-drian-veut

Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drien tvrdi da zračni napadi koalicije za borbu protiv ISIS-a već daju rezultate i da se terorističke snage povlače sa položaja u Iraku.

„U proteklih nekoliko dana smo izveli 22 zračna udara na položaje terorista ISIS-a u Iraku. Udvostručili smo napade na teroristička uporišta nakon novembarskih terorističkih napada u Parizu“, izjavio je Le Drien za radio RTL.

Ističući da francuske zračne snage gađaju komandne centre i naftna postrojenja ISIS-a, Le Drien je kazao da koordinirane koalicione antiterorističke operacije već daju rezultate i da se ISIS povlači sa nekoliko položaja u Iraku.

Francuski ministar odbrane je naglasio da je za efikasniju borbu protiv ISIS-a neophodno „hitno“ pronaći i rješenje političke krize u Libiji.

„Zabrinut sam za situaciju u Libiji još od septembra 2014. godine. Terorističke snage ISIS-a se u Libiji nalaze na svega 350 kilometara od otoka Lampedusa. Postoji veliki rizik da se ti ISIS-ovi borci izmiješaju sa libijskim izbjeglicama“, kazao je Le Drien.

Teroristička organizacija ISIS je u novembru preuzela odgovornost za niz terorističkih napada u kojima je u Parizu ubijeno 130 ljudi. Francuska je nakon tog napada angažirala nosač aviona Charles de Gaulle i počela žestoke zračne napade na položaje terorista u Siriji i Iraku.