Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Leroux-Martin: Politika SAD prema Balkanu neće se mijenjati

Leroux-Martin

“Baražna verbalna vatra” koja se ovih dana razmjenjuje između zapadne Evrope i SAD u konačnici ne treba brinuti, barem ako je suditi prema stavovima koje je za Philippe Leroux-Martin, šef Pravnog odjela Američkog instituta za mir (USIP), u intervjuu za Dnevni avaz.

– U principu, skeptičan sam prema mogućnostima da velike države prave nagle zaokrete. Iako, gledano na dnevnoj bazi, izgleda da postoje rastuća neslaganja s dvije strane Atlantskog okeana, kada se zagrebe ispod površine, vide se duboke i jake veze SAD i Evrope.Naravno da ćete uvijek naći ljude koji će i pretjerati u svojim analizama. To jeste danas kurentno i to jesu tiražne priče. Ali, za zaokrete u politici velikih država treba veoma mnogo vremena i energije. Velike države koje imaju jake i razvijene ekonomije su kao veliki brodovi. Oni se ne okreću naglo. Da, mnogo je buke ovih dana. Ali, to ostaje na tome – smatra Leroux-Martin.

Javnosti na Balkanu on je poznat po ulogama u misijama međunarodne zajednice u BiH i na Kosovu. Između ostalog, bio je glavni pravni savjetnik nekadašnjeg premijera Belgije Wilfreda Martensa u reformi policije u BiH.

– Kada SAD i EU rade zajedno, onda su rezultati neizostavni. Vidjeli smo to u BiH na brojnim reformama, od vojske, preko sigurnosti, do stvaranja Uprave za indirektno oporezivanje. Primjera je još dosta. Negativan primjer je reforma policije u BiH. Na tehničkom nivou, SAD i EU radile su vrlo tijesno. Kada je naš prijedlog prezentiran višim političkim nivoima, u nekim glavnim gradovima država članica EU došlo je do komešanja. To je dovelo do toga da u početku postavljen princip da reforma policije bude jedan od ključnih uvjeta daljnjeg napredovanja BiH prema EU bude relativiziran. EU je spustila ljestvicu i upustila se u trgovinu. Reforma policije relativizirana je zarad daljnjeg napretka u provođenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Negativne posljedice takve politike vi u BiH i danas trpite – rekao je Leroux-Martin.

Po njegovim riječima, BiH i Balkan nisu „svakodnevne krize”, a pogotovo ne u vrhu prioriteta administracije SAD. Posebno ne u poređenju sa Sirijom ili Sjevernom Korejom, naprimjer.

– Dakle, ne očekujem u godinama pred nama da se odnos prema Balkanu i BiH promijeni. I to je dobro! Vašim će se regionom, dakle, baviti diplomati i zvaničnici koji vas znaju i koje vi znate. Lekcija koju smo već naučili, da se zajedničkim radom EU i SAD može mnogo napraviti na Balkanu, tu je – kaže Leroux-Martin za “Avaz”.