Globus

Liban pozvao arapski svijet na uvođenje embarga SAD-u

10/12/2017

Ministar vanjskih poslova Libana Gebran Bassil pozvao je arapski svijet na uvođenje ekonomskog embarga Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Na zahtjev Palestine i Jordana u Kairu, u Egiptu, održan je vanredni sastanak ministara vanjskih poslova Arapske lige čija je glavna tema bila odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da Jerusalem prizna za glavni grad Izraela.

Bassil je pozvao na uvođenje embarga SAD-u čiji je predsjednik odlučio da ambasada te zemlje u Izraelu bude prebačena iz Tel Aviva u Jerusalem.

Osim toga, ministar vanjskih poslova Libana smatra kako je potrebno uvesti i sve diplomatske i političke mjere.

Ministar vanjskih poslova Katara Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani upozorio je kako bi ova Trumpova odluka mogla biti povod novim odlukama koje će biti prijetnja islamskom i arapskom svijetu.

Al-Thani je pozvao Arapsku ligu da razrade akcioni plan kako se boriti protiv Trumpove odluke kada je riječ o Jerusalemu.

Ministar vanjskih poslova Egipta Sameh Shoukry kazao je kako bi ovaj Trumpov potez mogao imati posljedica.

Shoukry je kazao kako palestinski narod ima pravo da brani svoju teritoriju.

Podršku Palestini pružio je i ministar vanjskih poslova Alžira Abdelkader Messahel koji smatra da bi Trumpova odluka mogla imati ozbiljne posljedice u nestabilnoj sredini, u kojoj se regija nalazi.

Ministar vanjskih poslova Džibutija Mahmoud Ali Youssouf Trumpovu odluku nazvao je krajnje opasnom te dodao kako ona sabotira sve mirovne procese i prijeti stabilnosti u regiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.