Ujedinjene nacije

Libija je na rubu građanskog rata!

Libija_Tripoli_borbe_Xinhua

Humanitarne organizacije procjenjuju da je više od 100.000 muškaraca, žena i djece i dalje zarobljeno na najisturenijim područjima sukoba, te da je više od 400.000 Libijaca u područjima izravno pogođenim sukobima

Izaslanik UN-a za Libiju Ghassan Salame upozorio je u utorak kako je ta arapska zemlja na rubu građanskog rata koji bi mogao dovesti do trajne podjele.

“Saniranje štete koja je već učinjena će potrajati godinama , a to je moguće samo ako se rat završi sada,” upozorio je u utorak na brifingu u Vijeću sigurnosti Ghassan Salame, posebni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Libiju.

“Tokom 48 dana napada generala Haftara na Tripoli, već je bilo previše smrti i razaranja”, rekao je on, misleći na novu ofanzivu na libijsku prijestolnicu koju je 4. aprila pokrenula samoproglašena Libijska nacionalna armija na čelu s generalom Halifom Haftarom.

“Posljedice i rizici sukoba već su bolni za libijski narod: preko 460 mrtvih, od kojih 29 civila, više od 2.400 ozlijeđenih, od kojih su većina bili civili, više od 75.000 ljudi prisiljeno je napustiti svoje domova. Više od polovine raseljenih su žene i djeca”, kazao je Salame.

Humanitarne organizacije procjenjuju da je više od 100.000 muškaraca, žena i djece i dalje zarobljeno na najisturenijim područjima sukoba, te da je više od 400.000 Libijaca u područjima izravno pogođenim sukobima.

Iako su uslovi za migrante i izbjeglice u Libiji već bili teški prije sukoba, sada su postali još teži, dodao je on, navodeći podatak da je oko 3.400 izbjeglica i migranata zarobljeno u pritvorskim centrima izloženim direktno ili u neposrednoj blizini borbi.

Humanitarne agencije UN-a rade bez prestanka kako bi najugroženije stanovništvo sa područja pogođenih sukobom prebacili na sigurnija mjesta, kazao je Salame.

Napomenuo je kako je ofanziva na Tripoli došla uoči održavanja nacionalne konferencije u libijskom gradu Ghadamesu, ključnom događaju u političkom procesu Libije.

Napad na Tripoli također je ugrozio potencijal razgovora koji su 27. februara održani u Abu Dhabiju, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, između premijera Fayez al-Sarraja i generala Haftara, kazao je.

Na tim razgovorima, postojala je prava prilika da se zamijeni vlada nacionalnog sporazuma u Tripoliju, raspusti paralelna vlada u Beidi i stvori jedinstvena nacionalna vlada, koja bi zemlju kroz izborni proces dovela u prijelazno razdoblje. Dogovoreno je u Abu Dhabiju da se vojska stavi pod civilnu kontrolu, što je ključni zahtjev velike većine Libijaca i mnogih u međunarodnoj zajednici, kazao je Salame.

Napad na Tripoli ugrožava sigurnost najbližih susjeda Libije i šire regije Mediterana, upozorio je, dodajući da sigurnosni vakuum nastao povlačenjem brojnih jedinica generala Haftara s juga zemlje, zajedno s fokusom zapadnih snaga na odbranu glavnog grada, već iskorištavaju tzv. Islamska država (IS) i teroristička organizacija al-Qaida.

“Od 4. aprila na jugu Libije izvedena su četiri odvojena napada IS-a, pri čemu je 17 osoba poginulo, više od 10 ranjeno i osam oteto”, izjavio je izaslanik UN-a, zaključujući da su libijske snage koje su u prošlosti hrabro branile svoju zemlju od tih terorističkih grupa sada zauzete borbom među sobom.

“Osim što su Libijci nemilosrdno podvrgnuti sve većem teroru IS-a, doći će do prelijevanja tog nasilja na neposredne susjede Libije”, upozorio je u Vijeću sigurnosti Ghassan Salame, posebni predstavnik generalnog sekretara UN-a za Libiju, prenosi Xinhua.