Globus

Lider britanskih laburista: Bin Laden nije srušio tornjeve u New Yorku

26/09/2015

Novoizabrani lider britanskih laburista, druge po snazi političke stranke u Velikoj Britaniji, smatra da su teroristički napadi 11. septembra 2001. godine na New York i Washington zapravo “manipulisani” kako bi se prikazalo da je za njih odgovoran Osama bin Laden i tako omogućilo Zapadu da krene u rat u Afganistanu, piše Telegraph.

Taj list navodi da je Jeremy Corbyn u članku koji je još 2003. godine napisao za ljevičarski dnevnik ‘The Morning Star’, okrivio bivšeg američkog predsjednika Georgea W. Busha i bivšeg britanskog premijera i tadašnjeg lidera laburista Tonyja Blaira da su iskoristili napade 11. septembra samo kako bi pokrenuli rat.

“Istoričari će s velikim interesom proučavati manipulaciju vijestima kojoj smo svjedočili proteklih godinu i po. Nakon 11. septembra, vrlo su glasne bile tvrdnje da su za napad odgovorni bin Laden i al-Qaida. To se ubrzo pretvorilo u napad na talibane i zatim, suptilno, u promjenu režima u Afganistanu”, pisao je 2003. godine Corbyn.

DV2066381

U nekim drugim člancima, dao je za naslutiti da podržava kontraverzne teorije zavjere o “novom svjetskom poretku”. Tako je još 1991. godine u glasilu “Labour Briefing” napisao da je tadašnji Zaljevski rat bio prvi čin stvaranja novog svjetskog poretka. U sljedećim je godinama u nekoliko drugih medija također spominjao ovu teoriju.

Sve ovo u javnost izlazi netom prije stranačke konvencije, na kojoj će Corbyn pokušati ujediniti posvađane frakcije i spriječiti veliki raskol pred kojim su se njegovim izborom za lidera našli laburisti. Očekuje se da će na toj konvenciji nekoliko laburističkih zastupnika u britanskom parlamentu javno u svojim govorima reći da je njihova stranka s Corbynom na čelu naprosto osuđena na izborni poraz.

Corbyn je godinama bio na ekstremno lijevim marginama Laburističke stranke, a njegova je pobjeda mnogima bila iznenađenje.
Posljednjih se dana suočava s čitavim nizom kritika na račun svojih stavova i svoje prošlosti, a napadaju ga i s desnice, a i iz laburističkih redova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.