Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasmus Paludan

Lider danske desničarske stranke zapalio Kur'an pred parlamentom

rasmus

Iako su ogranizatori molitve na otvorenom pred danskim parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara se okupila u blizini zgrade parlamenta te provocirala okupljene građane

Lider danske ekstremno desničarske stranke Čvrsti smjer Rasmus Paludan zapalio je danas u Kopenhagenu muslimansku svetu knjigu Kur'an, želeći isprovocirati vjernike koji su se okupili pred zgradom danskog parlamenta da obave džuma-namaz, muslimansku molitvu petkom, javlja Anadolu Agency (AA).

Ispred zgrade danskog parlamenta u Kopenhagenu danas je organizovano klanjanje džuma-namaza na otvorenom, u znak protesta na prošlosedmični teroristički napad na dvije džamije u novozelandskom gradu Christchurcu, u kojima je ubijeno najmanje 50 muslimana.

Džuma-namaz pred danskim parlamentom protekla je u sjeni provokacija.

Iako su ogranizatori molitve na otvorenom pred danskim parlamentom uredno najavili događaj nadležnim organima, grupa ekstremnih desničara se okupila u blizini zgrade parlamenta te provocirala okupljene građane.

Okupljeni ekstremni desničari na kontraprotestu nosili su izraelsku državnu zastavu, te sirenama automobila pokušali spriječiti vjernike u obavljanju namaza.

Rasmus Paludan, lider danske stranke Čvrsti smjer, poznate po antiimigrantskim i antiislamskim stavovima, provocirao je vjernike muslimane tako što je pred njima zapalio svetu knjigu Kur'an.

Paljenje Kur'ana desilo se oko 100 metara od mjesta gdje je klanjan džuma-namaz, obzirom da policija Paludanu i njegovim pristalicama nije dozvolila da se približe današnjem skupu.

Zastupnik Narodne partije Danske Martin Henriksen je također provocirao okupljene vjernike pred danskim parlamentom. On je prije samog klanjanja džuma-namaza prilazio vjernicima i vrebalno ih napadao.
Predsjednica danskog parlamenta Pia Kjaersgaard ranije je izjavila kako se protivi klanjanju džuma-namaza pred zgradom parlamenta ove zemlje.
Tokom ovog događaja poduzete su visoke mjere sigurnosti, a policija je uhapsila najmanje šest osoba.