Globus

Kraj za milu?

Lideri tri opozicione stranke u Crnoj Gori dogovorili principe buduće vlasti

31/08/2020

Lista "Crno na bijelo" odlučila je da sa druge dvije opozicione liste bude dio nove većine Lideri ovih koalicija Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović usaglasili su nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast

Lista “Crno na bijelo”, koja je viđena kao “jezičak na vagi” za formiranje nove crnogorske vlade, odlučila je da sa druge dvije opozicione liste, “Za budućnost Crne Gore” i “Mir je naša nacija”, bude dio nove većine.

Lideri ovih koalicija Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović usaglasili su nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.

Nova demokratska vlast će, kako je saopšteno, odgovorno provoditi sve međunarodno preuzete obaveze.

Obećavaju da će provesti sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji.

“Treće, nova, demokratska vlast, biće ekspertska, konstituisana od kadrova koji su stručnjaci iz konkretnih oblasti bez obzira na njihovu političku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu osobenost”, navedeno je u zajedničkom saopštenju tri koalicije.

Nova vlast će, kako su istakli, u potpunosti biti posvećena poštovanju Ustava i primjeni zakona, uz izmjene, dopune i reviziju svih diskriminatorskih zakonskih i podzakonskih akata, uključujući i Zakon o slobodi vjeroispovijesti.

“Osim toga, ova tri lidera pružaju ruke predstavnicima manjinskih naroda sa željom da zajednički grade ljepšu i prosperitetniju budućnost Crne Gore”, poručeno je u saopštenju.

“Olovkom smijenili režim”

Mileta Radovanić, generalni sekretar pokreta URA, koji je okosnica platforme “Crno na bijelo” rekao je za Tanjug: “Očekivali smo da budemo tas na vagi i da ćemo mi biti ti koji će udariti ključni pečat promjenama koje su neophodne. Srećni smo zbog toga. Ovo je istorijski dan, jer smo mirno, olovkom, smijenili režim i sada treba da zasučemo rukave, da živimo u uređenoj evropskoj, modernoj, građanskoj i ekološkoj Crnoj Gori.”

On je, poslije razgovora lidera koalicija, naveo da je tokom kampanje Demokratska partija socijalista (DPS) targetirala “Crno na bijelo”, jer su, kaže, u toj stranci znali da koncept za koji se pokret zalaže, prije svega princip ekspertske vlade, dobija sve veću podršku građana.

Radovanić je naveo da su izjave čelnih ljudi sve tri opozicione liste sinoć bile na istom “fonu”, posebno po pitanju formiranja ekspertske vlade, jer samo ona može Crnu Goru da izvede iz teške situacije.

“Evropska agenda”

“Razgovori će teći u tom smjeru i važno je da na postulatima vladavine prava, beskompromisne borbe protiv kriminala i korupcije, ekonomske reforme i zaštite životne sredine, bude formirana buduća vlast, koja mora imati evropsku agendu, ne smije da mijenja vanjskopolitičke ciljeve i radi na razvoju Crne Gore”, rekao je Radovanić.

Naglašava da je ovo historijski dan za Crnu Goru, jedinu državu koja nikada u historiji nije smijenila vlast na izborima.

“Ovi izbori nemaju epitet slobodnih, održani su u doba korone, pod neobičnim uslovima, ali dočekali smo momenat da poslije 30 godina imamo demokratsku smjenu vlasti”, zaključio je Radovanić.

Kako su saopštili lideri tri koalicije, oni su veoma brzo usaglasili nekoliko principa na kojima će počivati buduća vlast.

Komentari

Autor: Al Jazeera Balkans

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.