Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

iran

“Liječili” se alkoholom od korona virusa: Broj mrtvih od trovanja narastao na 73

iran

Pozivajući se na izjave zdravstvenih zvaničnika, novinska agencija IRNA javlja da je od 6. marta u provinciji Khuzestan ljekarsku pomoć zatražilo više od 500 osoba koje su se otrovale krivotvorenim alkoholnim pićima

Najmanje 73 osobe u Iranu preminule su od posljedica trovanja krivotvorenim alkoholnim pićima koja se prodaju na crnom tržištu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na izjave zdravstvenih zvaničnika, novinska agencija IRNA javlja da je od 6. marta u provinciji Khuzestan ljekarsku pomoć zatražilo više od 500 osoba koje su se otrovale krivotvorenim alkoholnim pićima.

Isti izvor javlja da je od posljedica trovanja preminulo 46 osoba.

U provinciji Alborz preminulo je 15, a u Mazandaranu 12 osoba od posljedica trovanja.

Državni tužilac u Ahvazu saopćio je da je uhapšeno najmanje 17 osoba koje se terete za proizvodnju i prodaju alkoholnih pića, što je u Iranu strogo zabranjeno.

Uporedo s tim, državni tužilac u Kerechu Muhammed Agayari izjavio je za agenciju ISNA da je prodaja krivotvorenih alkoholnih pića na crnom tržištu u Iranu porasla u proteklih nekoliko sedmica.

“Ljudi koji su se zatrovali tvrde da su alkohol konzumirali zato što su negdje čuli da je alkohol dobar za borbu protiv korona virusa“, kazao je Agayari.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom Wuhanu, a brzo se proširio u brojnim zemljama u svijetu, uključujući i Iran.