Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lindsey Graham napustio utrku za republikanskog predsjedničkog kandidata

Sen. Lindsey Graham speaks on repealing the health care law in Washington

Broj republikanskih kandidata za američke predsjedničke izbore u 2016. godini smanjio se u ponedjeljak kada je Lindsey Graham objavio da napušta utrku.

– Prekidam svoju kampanju, ali nikada neću prekinuti svoju predanost snazi amerkičkog naroda – izjavio je Graham na snimku postavljenom na njegovom predizbornom websiteu.

Graham, koji je poznat kao jastreb u Senatu, fokusirao je svoju kampanju na sigurnosne teme i kazao je da su njegov poziv za većim brojem američkih vojnika u Iraku i u Siriji iskoristili drugi stranački kandidati.

– Daleko sam uvjereniji danas da će naša stranka odbaciti Obaminu doktrinu rukovođenja iz pozadine – kazao je.

Trenutno se 12 kandidata Republikanske stranke takmiči za najviše mjesto u američkoj politici, dok poslovni mogul Donald Trump vodi u anketama javnosti.

Graham, koji je služio kao senator iz Južne Karoline od 2003. godine, među najglasnijim je zagovornicima vojne akcije protiv Islamske države i ratova u Iraku i Afganistanu.

Na drugoj strani političkog spektra, Demokrati imaju troje kandidata među kojima je najveći favorit bivša državna tajnica Hilary Clinton.

Glasanje počinje za manje od dva mjeseca stranačkim izborima u Ajovi 1. februara i primarnim izborima u New Hampshireu 9. februara, prenosi DPA.