Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

inauguracija

Biden stigao na Capitol, Trump napustio Bijelu kuću

Bivši predsjednici Barack Obama, George Bush kao i Bill Clinton stigli su na ceremoniju polaganja zakletve u Capitolu.

17:50 Polaganjem zakletve u sklopu svečane ceremonije inaguracije Joseph Biden postao je 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, a Kamala Harris prva žena potpredsjednica.

Američku himnu optjevala je superzvijezda Lady Gaga, a nastupila je i Jennifer Lopez.

Odlazeći predsjednik Donald Trump ranije je rekao da neće prisustvovati inauguraciji i danas se vratio u svoju vilu na Floridi. Međutim, inauguraciji su prisustvovali njegov potpredsjednik Mike Pence, te bivši predsjednici George W. Bush, Bill Clinton i Barack Obama.

Kamala Harris je prva potpredsjednica i prva je osoba miješanih afričkih i azijskih korijena koja obnaša ovu dužnost.

Stanovnicima američkog glavnog grada rečeno je da ostanu kod kuće i virtuelnim putem prate inauguraciju kako ne bi riskirali zarazu Covidom.

Od praćenja svečanosti uživo odvraća ih i veliki broj pripadnika snaga sigurnosti, koji su raspoređeni po zabarikadiranom gradu.

Mjere sigurnosti su bile na visokom nivou zbog nedavnih napada na Kapitol.

17:35 Nova potpredsjednica Kamal Harris položila svečanu zaletvu kojom zvanično stupa na funkciju.

Uobičajeno da se ceremonija polaganja zakletve potpredsjednika odvija prije predsjedničkog polaganja zakletve.

Ovo je historijski trenutak za Ameriku ne samo zato što su dobili prvu ženu da obnaša funkciju potpredsjednika nego i zato što Harris ima miješano azijsko-afričko porijeklo.

Uskoro će uslijediti polaganje zakletve Joea Bidena.

Počela inauguracija

Počela je ceremonija inauguracije novog američkog predsjednika Joe Bidena.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden i buduća potredsjednica Kamala Harris stigli su, zajedno sa svojim supružnicima, u zgradu Capitola gdje će biti održana ceremonija polaganja zakletve.

Očekuje se da će ga lideri Kongresa pozdraviti po ulasku u zgradu Kongresa.

Novoizabrani predsjednik Jo Biden korisit će za polaganje zakletve porodičnu Bibliju iz 1893. godine, javlja NBC.

Biden će položiti zakletvu koristeći Bibliju koja je u njegovoj porodici od 1893. godine, a već ju je koristio za polaganje potpredsjedničke zakletve 2009. i 2013. godine. Također ju je koristio svaki put kad je polagao zakletvu za senatora SAD.

Pokojni sin novog predsjendika Beau također je koristio ovu Bibliju na vlastitoj ceremoniji polaganja zakletve za državnog tužioca Delawarea 2013. godine.

Bivši predsjednici Barack Obama, George Bush kao i Bill Clinton stigli su na ceremoniju polaganja zakletve u Capitolu.

Trenutni potpredsjednik Mike Pence se sa suprugom pojavio na inauguralnoj ceremoniji Joe Bidena. Pence nije prisustvovao jutrašnjem oproštajnom govoru Donalda Trumpa. On i Trump imaju nesuglasice od napada na Kapitol 6. januara.

Jimmy Carter, najstariji živući predsjednik neće prisustvovati ceremoniji.

U momentima kada se bivši predsjednici, kao i sudije Vrhovnog suda i članovi Kongresa okupljaju pred ceremoniju, Donald Trump, koji neće prisustvovati ceremoniji, sletio je na Floridu.

Ovogodišnja inauguracija u mnogo čemu se razlikuje od ranijih ceremonija. Prvi put u modernoj historiji odlazeći predsjednik neće učestvovati u polaganju zakletve najstarijeg predsjednika Sjedinjenih Država.

No, zbog straha od korona virusa, kao i povećane sigurnosti nakon nedavnih nereda u Kongresu, javnost neće moći gledati inauguraciju iz National Malla, nacionalnog parka u kojem su ranije hiljade ljudi čekale polaganje predsjedničkih zakletvi.

Sigurnost je pojačana oko cijelog tog prostora, a u njega mogu ući samo novinari i osoblje.

Umjesto ljudi, komitet za inauguraciju postavio je 200.000 zastava koje predstavljaju svih 56 američkih saveznih država i teritorija.