Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"The Telegraph"

Liz Truss objavila kandidaturu za čelnika Torijevaca i britanskog premijera

Brexit
Foreign Secretary, Liz Truss speaking to MPs in the House of Commons, London. Picture date: Monday June 27, 2022. Photo: House of Commons/PRESS ASSOCIATION

Šefica britanske diplomatije jedan je od najoštrijih kritičara Rusije u vladi Borisa Johnsona, koji je u četvrtak objavio odluku da podnese ostavku s premijerske pozicije

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss objavila je da će se takmičiti u utrci za čelnika Torijevaca i novog premijera, u članku objavljenom u dnevnim novinama The Telegraph u nedjelju navečer.

– Suočavamo se s ogromnim izazovima izvana. Suočavamo se s ogromnim unutrašnjim izazovima u jeku globalne ekonomske krize. Suočavamo se s ogromnim izazovima izvana, od agresivne Rusije i sve nasrtljivije Kine – piše ona u članku objavljenom na websitu dnevnih novina.

– To će biti teška bitka, ali je mi možemo dobiti i donijeti pobjedu britanskom narodu. Objavljujem kandidaturu jer mogu predvoditi, ispunjavati obećanja i donositi teške odluke – piše Truss.

Šefica britanske diplomatije jedan je od najoštrijih kritičara Rusije u vladi Borisa Johnsona, koji je u četvrtak objavio odluku da podnese ostavku s premijerske pozicije.

Truss je u članku hvalila sebe kao nekoga ko je “pomogao u predvođenju međunarodnog odgovora na ruski rat u Ukrajini” i “uvođenju paketa oštrih sankcija”.

Truss i ministar odbrane Ben Wallace smatrani su najvjerovatnijim kandidatima za premijera, ali je Wallace objavio u subotu kako je odlučio da se ne takmiči u utrci za čelništvo nad zemljom.

Bude li izabrana Liz Truss će postati treća žena u istoriji koja je vodila britansku vladu. Prije nje na toj poziciji bile su Margaret Thatcher i Theresa May.