Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ljajić će zatražiti hitno puštanje Mrkšića iz lisabonskog zatvora

mile-mrksic

Potpredsjednik Vlade Srbije Rasim Ljajić najavio je danas da će u ponedjeljak zatražiti hitno puštanje Mile Mrkšića, koji se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, na liječenje u Srbiju.

[pull_quote_right]Osuđen na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine[/pull_quote_right]

“Razgovarao sam s Mrkšićevom suprugom i veleposlanikom Srbije u Portugalu. On je ozbiljno bolestan i u ponedjeljak ću tražiti da se iz humanitarnih razloga hitno pusti na liječenje u Srbiju”, rekao je Ljajić Tanjugu.

Mrkšićeva kćerka Marija je u pismu medijima navela da se on od 22. srpnja nalazi u zatvorskoj bolnici, da su astma i fizička iscrpljenost razlozi za njegovu hospitalizaciju, a da je u bolnici ustanovljeno da boluje od karcinoma pluća.

ljajic

Ljajić

Ona tvrdi da joj se otac nalazi u vidno zapuštenom zdravstvenom stanju, da su joj liječnici potvrdili da je stanje kritično i svakog trena može umrijeti.

Mrkšićeva kćerka navodi da je od mjerodavnih ministarstava i Suda u Haagu tražila njegovo privremeno puštanje na liječenje u Srbiju iz humanitarnih razloga, ali da do sada nije dobila odgovor na taj zahtjev.

Mrkšić se od 2012. godine nalazi na odsluženju zatvorske kazne u Lisabonu, po presudi Međunarodnog suda za ratne zločine (ICTY) koji je Mrkšića osudio na 20 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja mučenja, okrutnog postupanja i ubistva 194 hrvatska zarobljenika na farmi Ovčara kod Vukovara u novembru 1991. godine.