Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ohio

Ljekar seksualno zlostavljao 177 studenata

Richard Strauss333

U izvještaju fakulteta navodi se da dužnosnici nisu uspjeli spriječiti zlostavljanje uprkos pritužbama studenata

Ljekar atletskog tima seksualno je zlostavljao najmanje 177 studenata od 1979. do 1997. godine, ističe se u istraživanju Državnog sveučilišta Ohio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Richard Strauss, koji je umro 2005. godine, optužen je za seksualno uznemiravanje i izvođenje nepotrebnih pregleda mladića dok je liječio sportaše.

U izvještaju fakulteta navodi se da dužnosnici nisu uspjeli spriječiti zlostavljanje uprkos pritužbama studenata.

Istražitelji kažu kako je Strauss zlostavljao učenike na različitim mjestima širom kampusa, uključujući sobe za preglede, svlačionice, tuševe i saune.

Razni sportaši ispričali su kako ih je pozivao na nepotrebne genitalne preglede, a neki studenti rekli su kako vjeruju da su radnje ljekara Straussa otvorena tajna u kampusu.

“Žao nam je što se to dogodilo”, rekao je Michael Drake, predsjednik države Ohio na konferenciji za novinare, ukazujući kako je na univerzitetu postojao dosljedan institucionalni neuspjeh.

On je također nastojao udaljiti Ohio State od događaja od prije više od dva desetljeća kazavši kako se više ne dešavaju takve stvari na ovom univerzitetu.

Veliki broj studenata podnio je tužbe i zatražio je odštetu. Oni traže od Univerziteta da preuzme odgovornost za bol i patnju koju im je ljekar nanio.

“Snovi su uništeni, međuljudske veze prekinute, a štetne posljedice prenesene su i na našu djecu, jer su mnogi od nas postali previše zaštitnički nastrojeni prema djeci, što ima loše posljedice”, rekao je Kent Kilgor, bivši plivač Univerziteta Ohio, jedan od žrtava Straussa.

Ljekar Strauss otišao je u penziju 1998. godine, a počinio je samoubistvo 2005. godine.