Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina

Ljekari prodavali organe poginulih u nesrećama, pa završili u zatvoru

hitna pomoc (1)

Navodno su ciljali porodice onih koji su imali moždano krvarenje ili onih koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama

Šest osoba, uključujući nekoliko ljekara, završilo je u Kini u zatvoru zbog nezakonitog uzimanja organa od ljudi koji su poginuli u nesrećama, javljaju lokalni mediji.

Grupa je varala porodice preminulih tako da ih je uvjerila da će donirati organe preminulih službenim putem. Između 2017. i 2018. godine ljekari su na taj način nezakonito došli do jetara i bubrega 11 osoba u bolnici provincije Anhui.

Kina se već neko vrijeme bori s nedostatkom organa jer broj donacija ne zadovoljava potražnju bolesnih.

Prema lokalnim medijima, u lancu nezakonite trgovine ljudskim organima učestvovalo je četvero visokopozicioniranih liječnika koji su nabavljali organe u bolnici. Navodno su ciljali porodice onih koji su imali moždano krvarenje ili onih koji su poginuli u saobraćajnim nesrećama, piše BBC.

Voditelj odjela intenzivne njege Yang Suxun prišao bi članovima porodica i pitao ih bi li donirali organe voljene osobe. Članovi porodice su nakon toga potpisali lažni obrazac za donaciju organa. Ljekari bi zatim usred noći tijelo iznijeli iz bolnice i prebacili u kombi koji je napravljen da izgleda poput vozila hitne pomoći. Zatim bi u tom kombiju vadili organe i prodavali ih pojedincima ili drugim bolnicama.

Vlasti su otkrile ovaj lanac trgovine ljudskim organima kada je sin jedne od žrtava postao sumnjičav.

Nekoliko mjeseci nakon majčine smrti 2018. godine Shi Xianglin ponovno je provjerio dokumente koje je njegova porodica obila kad je pristala na darivanje organa i otkrio nekoliko nepravilnosti, poput neispunjenih redova u obrascima. Zatim je poslao upit bolnici i nadležnim vlastima te otkrio kako oni nemaju nikakvih podataka o donaciji organa njegove majke.

Kontaktirao je Yang Suxuna i upitao što se dogodilo, na što mu je voditelj odjela intenzivne njega ponudio poveću svotu novaca ako “drži jezik za zubima”.