Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poruka iz beograda

Loiseau: Da vas ne lažemo, EU sada nema mogućnost prijema novih članica

Nathalie Loiseau2

Nakon ove izjave francuske ministrice, postavlja se pitanje gdje je u “evropskoj priči” Bosna i Hercegovina, koja još uvijek ni potpune odgovore na Upitnik Evropske komisije nije poslala, a kamo li otvorila neko od poglavlja

Ministarka zadužena za evropske poslove u Vladi Francuske Nathalie Loiseau dala je zanimljivu izjavu tokom posjete Beogradu kada su eventualne nove zemlje članice u pitanju.

“Francuska smatra da Srbija ima evropsku perspektivu. Svojom istorijom, civilizacijom i sudbinom, ona je dio Evrope”, rekla je u intervjuu za “Politiku” Loiseau, koja danas boravi u posjeti Beogradu.

Ona je naglasila da je Srbija, uz Crnu Goru, među zemljama koje su najviše napredovale na putu ka EU, otvaranjem 16 od 35 poglavlja.

“Ali pošto smo mi vaši prijatelji, dužni smo da vam kažemo istinu: sadašnje stanje Evropske unije ne omogućava nova pridruživanja u zadovoljavajućim uslovima – kako za samu EU, tako i za nove države koje bi joj se pridružile”, poručila je Loiseau.

Ona je dodala da je neophodno reformisati EU i izvršiti reviziju njenog funkcionisanja.

Nakon ove izjave francuske ministrice, postavlja se pitanje gdje je u “evropskoj priči” Bosna i Hercegovina, koja još uvijek ni potpune odgovore na Upitnik Evropske komisije nije poslala, a kamo li otvorila neko od poglavlja.

Vijeće ministara BiH jednoglasno je na vanrednoj telefonskoj sjednici, u nedjelju usvojilo odgovore na dodatna pitanja iz Upitnika Evropske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Evropskoj uniji i informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora.

“Bosna i Hercegovina će nastaviti odlučno koračati na putu ka članstvu u Evropskoj uniji”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Denis Zvizdić.