Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lokalni izbori u Albaniji: Ljevičari pobjedili u 45 od 61 općine

Albania-elections1

Prema konačnim zvaničnim rezultatima na lokalnim izborima u Albaniji, kandidati ljevičarske koalicije Savez za evropsku Albaniju osvojili su 45 od 61 gradonačelničke pozicije, javlja Anadolu Agency (AA).

[pull_quote_right]Ljevičarska koalicija osvojila je ukupno 991.609 glasova, odnosno 63.48 posto[/pull_quote_right]

Predsjednica Centralne izborne komisije Albanije (KQZ) Lefterije Luzi na današnjoj konferenciji za novinare u Tirani izjavila je kako je izborna komisija bila uspješna u izgradnji neophodne funkcionalne infrastrukture za garanciju slobodnog, pravednog i nezavisnog izbornog integriteta.

Konačni rezultati lokalnih izbora u Albaniji pokazali su da u 45 općina gradonačelnici dolaze iz redova ljevičarske koalicije Savez za evropsku Albaniju (SEA), a u kojoj prednjače kandidati iz Socijalističke partije Albanije čiji je lider premijer Edi Rama, dok će 15 gradonačelnika biti iz redova opozicione desničarske koalicije Narodna alijansa rada i dostojanstva. Grčka manjinska partija “Mega” osvojila je većinu u jednoj općini.

Ljevičarska koalicija osvojila je ukupno 991.609 glasova, odnosno 63.48 posto, dok je opoziciona desna koalicija osvojila ukupno 507.258 glasova, što je 32,47 posto.

U utrci za 61 općinu na lokalnim izborima u Albaniji učestvovalo je 157 kandidata iz 60 političkih partija. Pravo glasa imalo je 3.370.206 građana Albanija, a izlažnost na izbore bila je 48 posto.