Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prvi rezultati

Lokalni izbori u Mađarskoj: Opozicija slavila pobjedu u Budimpešti

viktor orban

Prema preliminarnim rezultatima, opozicija je pobijedila u 13, a vladajuće mađarske stranke u sedam izbornih jedinica Budimpešte

Prema nezvaničnim preliminarnim rezultatima lokalnih izbora u Mađarskoj opozicija je ostvarila veliku pobjedu u glavnom gradu te zemlje Budimpešti, javlja Anadolu Agency (AA).

Zajednički kandidat opozicije za gradonačelnika Budimpešte Gergely Karacsony osvojio je 50,8 posto glasova, dok je kandidat vladajućih partija Fidesz i Kršćanske demokratske narodne partije (KDNP) Ostvan Tarlos osvojio 44 posto glasova.

Prema preliminarnim rezultatima, opozicija je pobijedila u 13, a vladajuće mađarske stranke u sedam izbornih jedinica Budimpešte.

Vladajuća koalicija premijera Viktora Orbana je pobijedila u 13 od 23 velika mađarska grada, dok je ujedinjena opozicija slavila pobjedu u deset gradova.

Premijer Orban je poručio da je vladajuća koalicija Fidesz-KDNP i dalje najjača politička opcija u Mađarskoj.

On je priznao poraz u Budimpešti koju je njegova partija vodila u protekloj deceniji i poručio da je spreman na saradnju s novim gradonačelnikom.

Pravo glasa na lokalnim izborima u Mađarskoj imalo je nešto više od osam miliona birača, a na izbore je izašlo 48,5 posto birača.