Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Razotkrila ga bolest

Lovili ga 30 godina: Policija objavila kako su uhapsili šefa Cosa Nostre

ee471113-de14-403c-99a8-ab7bcd440899

Nije lagao, samo je podignuo pogled i rekao: “Znate ko sam ja. Ja sam Matteo Messina Denaro”

Najtraženiji italijanski mafijaš krenuo je prema kafiću ispred privatne sicilijanske klinike kada mu je prišao policajac i upitao ga kako se zove.

Nije lagao, samo je podignuo pogled i rekao: “Znate ko sam ja. Ja sam Matteo Messina Denaro.”

Sve do tog trenutka oružane snage nisu mogle biti sigurne da je čovjek doista mafijaški boss svih bossova kojeg su lovili tri decenije. Na termin u klinici prijavio se pod imenom Andrea Bonafede. Nakon mukotrpnog istraživanja i računalno modelirane fotografije talijanska policija bila je na tragu čovjeka kojeg traže.

Štitila ga gusta mreža saradnika

Messina Denaro zbog svojih je je nedjela, u koja spadaju ubistva, mučenja, otmice, bombaški napadi, pranje novca i trgovina drogom, osuđen u odsutnosti 2002. godine. Navodno je bio štićenik Totòa Riine, vođe klana Corleone, koji je uhićen 1993. nakon 23 godine bijega. To je također bila godina kada je Messina Denaro nestao.

“Trebalo je toliko vremena da ga uhite jer ga je, kao što se dogodilo s drugim šefovima mafije, štitila vrlo gusta mreža, duboko ukorijenjena i iznimno moćna na Siciliji i izvan nje”, rekao je talijanski novinar Andrea Purgatori za BBC.

Uostalom, dugo se najtraženiji talijanski mafijaš osjećao dovoljno zaštićenim “da slobodno hoda ulicama Palerma, moralne prijestolnice Cosa Nostre”, dodao je Purgatori.

Na kraju je pronađen u središtu grada, na jedva skrivenom mjestu. Nakon 30 godina potrage, što je policiju konačno dovelo do njega?

Policija prisluškivala razgovore

“Tokom godina stvorila se neka vrsta dimne zavjese oko Messine Denara, koju je činila mreža njemu odanih ljudi”, rekao je Mitja Gialuz, odvjetnik i profesor kaznenog postupka na Sveučilištu LUISS u Rimu.

Više od decenije policija je slamala sve za koje se sumnjalo da su štitili Messina Denara ili mu pomagali. Uhapšeno je više od 100 ljudi, uključujući Denarovu braću i sestre, a zaplijenjene su firme vrijedne preko 150 miliona eura.

“Ovo je postupno oslabjelo njegovu mrežu i na kraju ga učinilo ranjivijim”, rekao je general Teo Luzi. Dimna zavjesa počela se razilaziti. U međuvremenu su prisluškivani domovi rođaka Messine Denara. Morali su biti svjesni da se njihovi razgovori slušaju, pa su samo općenito govorili o “ljudima s rakom” i “operacijama raka”.

Istraživali italijanske bolesnike

To je na kraju bilo dovoljno da ga razotkriju, posebno zbog glasina da je Messina Denaro bolestan. Ovi presretnuti razgovori, u kombinaciji s praćenjem internetskih pretraga njegovih saradnika o Crohnovoj bolesti i raku jetre, naveli su karabinjere da pretpostave da je šef mafije tražio liječenje.

Zatim su prikupili podatke o svim muškarcima oboljelima od raka rođenim 1962. u blizini Trapanija, u zapadnoj Siciliji. Istražitelji su detaljno istražili njihove živote, suzivši potragu na 10 osumnjičenih, a zatim na pet.

Jedno im je ime posebno zazvonilo: Andrea Bonafede, nećak preminulog mafijaškog šefa Leonarda Bonafedea. Čovjek koji se identificirao kao Bonafede navodno je dvaput bio na operaciji u Palermu, 2020. i 2021. godine. No telefonsko mapiranje je otkrilo da je pravi Bonafedeov telefon bio daleko od sicilijanske prijestolnice jedan od dva dana kada je navodno otišao pod nož.

Nije trčao

Kada su ustanovili da je zakazana kemoterapija pod njegovim imenom, karabinjeri su znali da je to njihova prilika. U ponedjeljak ujutro više od 100 pripadnika oružanih snaga opkolilo je kliniku La Maddalena.

Messina Denaro je išao do kafića kada je primijetio veliku prisutnost policije. Namjeravao se vratiti, ali je ugledao još policije kako zatvara ulicu. Nije trčao. Možda je i znao da je to samo pitanje vremena.

Jedan od oficira, pukovnik Lucio Arcidiacono, rekao je za talijanski TGcom24 da je lovio Messina Denaru osam godina i da je “osjetio val emocija” kada ga je vidio. “Bio je to on – čovjek s fotografija kojeg sam vidio toliko puta.”

Meloni odmah odletjela u Palermo

Mafijaški boss, koji je navodno bio “pristojan i blag” prema policiji, odveden je u obližnju zračnu luku i vojnim avionom preko noći prebačen u strogo čuvani zatvor u L'Aquili, u središnjoj regiji Abruzzo. Sada počinju izlaziti na vidjelo detalji o tome kako je živio prije hapšenja. Živio je u skromnoj kući u Campobello di Mazari, 116 kilometara od Palerma. Susjed je za talijansku TV rekao da je često viđao tog čovjeka i da bi se redovito pozdravljali.

Italijani su bili zapanjeni hapšenjem. Premijerka Giorgia Meloni odletjela je ravno na Siciliju kako bi čestitala oružanim snagama dok su pohvale pljuštale sa svih strana političkog spektra.

“Messina Denaro bio je posljednji kum najljuće generacije mafijaša. Nakon što se sakrio, Cosa Nostra potpuno je promijenila svoj stav, postavši tiha i gotovo nevidljiva, potopljena organizacija”, rekao je novinar Andrea Purgatori za BBC, prenosi Index.