Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bjeloruski predsjednik

Lukašenko objavio pod kojim će uvjetima Bjelorusija jedino ući u rat

lukasenko putin yt

Bjeloruski predsjednik rekao je i da Rusija nije tražila da Bjelorusija s njom krene u rat u Ukrajini

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je danas da će narediti svojim trupama da se bore sa saveznicom Rusijom samo ako neka druga zemlja pokrene napad na Bjelorusiju, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Lukašenko, koji je u više navrata negirao tvrdnje Kijeva i Zapada da bi njegova zemlja mogla biti još više uvučena u rat u Ukrajini na strani Moskve, također je rekao da se planira sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak.

“Spreman sam boriti se s Rusima s teritorija Bjelorusije samo u jednom slučaju: ako samo jedan vojnik uđe na teritorij Bjelorusije da ubije moj narod”, rekao je Lukašenko na konferenciji za novinare u četvrtak, prenosi Belta.

“Ako izvrše agresiju na Bjelorusiju, odgovor će biti najoštriji, a rat će poprimiti sasvim drugu prirodu.”

Bjeloruski predsjednik rekao je i da Rusija nije tražila da Bjelorusija s njom krene u rat u Ukrajini. Rusija je koristila Bjelorusiju kao polaznu tačku za svoju invaagresijuziju na Ukrajinu prošle godine, pokrenuvši neuspjelu ofanzivu na ukrajinski glavni grad Kijev iz te zemlje.

Nedavne vojne aktivnosti i zajedničke vježbe zračnih snaga Rusije i Bjelorusije ponovo su potaknule zabrinutost da bi Minsk mogao preuzeti aktivniju ulogu u ratu u Ukrajini.