upozorenje

Maas: Njemačka neće pomagati Afganistanu ako talibani uvedu šerijatski zakon

Afganistan_Kunduz_talibani_Twitter (1)

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike

Njemačka neće davati finansijsku podršku Afganistanu ako talibani nakon preuzimanja te države uvedu šerijatski zakon, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova.

„Dajemo 430 miliona eura svake godine, ali nećemo dati ni centa ako talibani preuzmu državu i uvedu šerijatski zakon“, rekao je Heiko Maas za radio ZDF.

Afganistanske snage bore se protiv talibana koji su osvojili većinu države.

Američki obavještajci smatraju kako bi unutar idućih 90 dana mogli osvojiti i prijestonicu Kabul.

Talibani su u šest dana osvojili osam provincijskih prijestolnica u Afganistanu, brzinom koja je iznenadila američke dužnosnike.

Talibani sad kontroliraju 65 posto afganistanskog teritorija, a prijete osvajanjem još 11 provincijskih središta, kazao je u utorak evropski dužnosnik.

Njemačka ministrica obrane odbacila je u ponedjeljak pozive da se njeni vojnici vrate u Afganistan nakon što su talibani zauzeli Kunduz, grad u kojem su njemačke trupe bile stacionirane 10 godina.

Njemačka je imala drugi najveći vojni kontingent u Afganistanu nakon SAD-a, a neki članovi konzervativne stranke, kojoj pripada i ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer, traže da njemački vojnici sudjeluju u intervenciji protiv talibana.