Globus

francuski predsjednik

Macron: Evropljani moraju prestati biti naivni, moramo izgraditi vlastite vojne kapacitete

28/09/2021
Foto: Fena (Arhiv)

Francuska je ranije ovog mjeseca upala u diplomatsku krizu bez presedana sa Sjedinjenim Državama, Australijom i Britanijom zbog trilateralnog sporazuma o nuklearnoj sigurnosti zbog kojeg je ostala bez više milijardi dolara vrijednog sporazuma o nabavci podmornica s Australijom

Evropa mora prestati biti naivna kada je u pitanju odbrana njenih interesa i mora izgraditi vlastite vojne kapacitete, rekao je u utorak francuski predsjednik Emmanuel Macron nakon što je Grčka zaključila sporazum za francuske fregate u vrijednosti od oko tri milijarde eura.

Francuska je ranije ovog mjeseca upala u diplomatsku krizu bez presedana sa Sjedinjenim Državama, Australijom i Britanijom zbog trilateralnog sporazuma o nuklearnoj sigurnosti zbog kojeg je ostala bez više milijardi dolara vrijednog sporazuma o nabavci podmornica s Australijom.

To je izazvalo veliki haos u Parizu zbog ranijeg tradicionalnog saveza Australije i Francuske.

Govoreći po prvi put o tom pitanju, Macron je u utorak iskoristio priliku da zatraži veću evropsku autonomiju jer Washington sve više preusmjerava svoje interese prema Kini i Indo-Pacifiku.

– Evropljani moraju prestati biti naivni. Kad smo pod pritiskom velikih sila, moramo reagovati i pokazati da imamo moć i sposobnost da se branimo. Nema potrebe za eskalacijom tenzija, samo im trebamo pokazati da se možemo sami zaštiti – rekao je Macron na konferenciji za novinare na kojoj je učestvovao i grčki premijer Kyriakos Mitsotakis.

– Ovo nije alternativa savezu sa Sjedinjenim Državama. To nije zamjena, već preuzimanje odgovornosti za evropski stup unutar NATO-a i donošenje zaključaka da se od nas traži da brinemo o vlastitoj zaštiti – dodao je on.

Prema sporazumu od utorka, Atina je pristala kupiti tri fregate s mogućnošću kupovine četvrte za oko tri milijarde eura, rekao je izvor iz grčke vlade za Reuters.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.