Globus

francuski predsjednik

Macron: Francuska neće odustati od naših vrijednosti

30/10/2020

Napadač, na kojeg je policija pucala identificiran je kao 21-godišnji Brahim Aouissaoui, koji je prošlog mjeseca stigao u Italiju, a zatim otputovao u Francusku, rekli su pravosudni izvori

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je da će njegova zemlja čvrsto stajati protiv vjerskih ekstremista nakon što je u četvrtak napadač nožem ubio troje ljudi u crkvi, u drugom napadu u zemlji za koji je ovog mjeseca optužen islamistički terorizam.

Francuska neće “odustati od naših vrijednosti”, rekao je Macron u Nici, nakon što je tuniski migrant gotovo pola sata divljao nožem u napadu na ljude koji su se molili i bacilici Notre-Dame u Nici.

U crkvi je umrla 60-godišnjakinja, a u blizini je pronađeno tijelo muškarca, 55-godišnjeg zaposlenika crkve, kojem je također prerezano grlo. Druga žena, 44-godišnja Brazilka koja je pobjegla iz crkve u obližnji restoran, umrla je nedugo nakon toga od više rana nožem, prenosi AFP.

Napadač, na kojeg je policija pucala identificiran je kao 21-godišnji Brahim Aouissaoui, koji je prošlog mjeseca stigao u Italiju, a zatim otputovao u Francusku, rekli su pravosudni izvori.

Aouissaoui koji je sa sobom imao Kur'an i tri noža i uzviknuo je “Allahu ekbar” (Bog je najveći) kada mu je prišla policija koja ga je pucala i teško ranila, rekao je francuski antiteroristički tužitelj Jean-Francois Ricard na konferenciji za novinare.

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi rekao je novinarima na mjestu događaja da je napadač “neprestano ponavljao” Allahu ekbar “čak i dok je bio pod lijekovima” dok je odvožen u bolnicu.

Ubistvo u crkvi u Nici dogodilo se nakon što je ekstremist 16. septembra u pariškom predgrađu učitelju istorije Samuelu Patyju odrubio glavu. Paty je prije napada učenicima na času slobode govora pokazao karikature poslanika Muhameda.

Macron je branio karikature i pravo na ismijavanje vjere, što je izazvalo rašireni bijes protiv Francuske u islamskom svijetu i nekoliko kampanja u zemljama s većinskom muslimanskom stanovništvom za bojkot francuskih proizvoda.

Macron je u četvrtak pozvao ljude svih religija da se ujedine i ne “popuštaju duhu podjele”.

U Nici bolna sjećanja ostaju svježa na napad džihadista tokom proslave Dana Bastilje 14. jula 2016. godine, kada je čovjek zabio svoj kamion u prepunu šetnicu, ubivši 86 ljudi.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.