Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

francuski predsjednik

Macron: Izrael mora prestati da bombarduje Gazu i ubija civile

Emmanuel Macron
FOTO: Laurent Coust/Pool/Bestimage/Pixsell
Emmanuel Macron

Macron je rekao da je “jasan zaključak” svih vlada i agencija prisutnih na tom samitu bio “da ne postoji drugo rješenje osim prvo humanitarne pauze, i potom prelaska na prekid vatre, što će nam omogućiti da zaštitimo sve civile koji nemaju ništa veze s teroristima”

Izrael mora prestati da bombarduje Gazu i ubija civile, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron za BBC u intervjuu objavljenom u petak navečer.

Macron je kazao da “nema opravdanja” za bombardovanje i naglasio je da bi prekid vatre bio od koristi Izraelu.

Rekao je da Francuska “jasno osuđuje terorističke akcije Hamasa”, ali da, “iako priznajemo pravo Izraela da se štiti, “mi ga pozivamo da zaustavi to bombardovanje” Gaze.

Na pitanje da li želi da se drugi čelnici – uključujući američke i britanske – pridruže njegovim pozivima na prekid vatre, Macron je rekao: “Nadam se da hoće”.

Izrael se suočava sa sve većim pozivima na suzdržanost u svom jednomjesečnom ratu s Hamasom, ali tvrdi da će militanti sa sjedištem u Gazi, koji su napali Izrael 7. oktobra i uzeli taoce, iskoristiti primirje da se pregrupiraju.

U saopćenju je, odgovarajući na Macronove komentare, izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio da svjetski čelnici treba da osuđuju Hamas, a ne Izrael.

– Ti zločini koje Hamas (čini) danas u Gazi bit će počinjeni sutra u Parizu, New Yorku i bilo gdje u svijetu – izjavio je Netanyahu.

Macronov intervju za BBC emitiran je dan nakon humanitarne konferencije o Gazi u Parizu.

Macron je rekao da je “jasan zaključak” svih vlada i agencija prisutnih na tom samitu bio “da ne postoji drugo rješenje osim prvo humanitarne pauze, i potom prelaska na prekid vatre, što će nam omogućiti da zaštitimo sve civile koji nemaju ništa veze s teroristima”.

– De facto – danas su civili bombardovani – de facto. Te bebe, te dame, ti starci su bombardovani i ubijani. Dakle, nema razloga za to i nema legitimiteta. Zato pozivamo Izrael da prestane – kazao je francuski čelnik, prenosi Reuters.