Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

intervju za “JDD“

Macron: Jasno je da Lukashenko treba otići s vlasti

macron333

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je situaciju u Bjelorusiji komentirao dan uoči trodnevne posjete Litvaniji i Latviji, tokom kojih bi se mogao sastati i sa liderkom bjeloruske opozicije Tikhanovskayom

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron izjavio je kako predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukashenko treba podnijeti ostavku i povući se sa funkcije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Macron je za časopis “JDD“ komentirao krizu koja je u Bjelorusiji izbila nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukashenko 9.augusta izborio novi mandat, a opozicija se protivi i tvrdi da izbori nisu bili regularni.

“To je kriza autoriteta. Autoritarne vlasti ne prihvataju mentalitet demokracije i žele na vlasti ostati silom. Jasno je da Lukashenko treba otići“, poručio je Macron.

Macron je također kazao da je dasciniran hrabrošću bjeloruskih demonstranata koji, kako je kazao, svjesni opasnosti ipak izlaze na ulice i bore se za demokraciju.

Francuski predsjednik Macron poziva na pokretanje dijaloga i tranzicijskog procesa u Bjelorusiji.

Macron je situaciju u Bjelorusiji komentirao dan uoči trodnevne zvanične posjete Litvaniji i Latviji, tokom kojih bi se mogao sastati i sa liderkom bjeloruske opozicije Svetlanom Tikhanovskayom.