želi nastavak dijaloga

Macron kapitulirao, poručio “žutim prslucima” da su u pravu

francuska

Potpisnici peticije zahtijevaju smanjenje cijena goriva na benzinskim pumpama

Francuski predsjednik Emmanuel Macron poručio je pripadnicima protestnog pokreta “žuti prsluci”, koji su pokrenuli peticiju koja do sada ima više od milion potpisnika, da su u pravu.

Potpisnici peticije zahtijevaju smanjenje cijena goriva na benzinskim pumpama.

Peticija je objavljena na platformi Change.org. na kojoj je Macron također objavio svoj odgovor u kojem im je poručio da je čuo njihovu poruku i da im odgovara da su u pravu, prenosi Figaro.

On je dodao da je francuska vlada zato i povukla odluku o poskupljenju poreza na gorivo. Macron je, također, naveo da je neophodna akcija protiv klimatskih promjena i ekoloških problema.

Macron je, između ostalog, poručio i da želi da nastavi dijalog s građanima.

Vlasti u Francuskoj saopćile su u četvrtak da je deveta osoba poginula u protestima ‘žutih prsluka’, dok sve manji broj demonstranata nastavlja da blokira urede i gradske ulice širom zemlje.

Ministar unutrnjih poslova Christophe Castaner izjavio je u komentarima koje je prenijela francuska televizija da je deveti preminuli demonstrant koji je poginuo u četvrtaku jugozapadnom gradu Agen, među nekoliko hiljada koji još demonstriraju uprkos policijskim naporima da rastjeraju demonstracije.

Pozivajući na mir tokom predstojećih praznika, Castaner je izjavio: “Ovo mora prestati. Devet mrtvih”.

Poslanik Olivier Damaisin objavio je u tweetu da je demonstranta udario kamion i da je bio čelnik lokalnog pokreta ‘žutih prsluka’.

Osam ostalih poginulo je u incidentima povezanim s protestima, od kojih većina u saobraćajnim nesrećama izazvanim blokadama na cestama, prenosi Associated Press.